vineri, 19 aprilie, 2024

Oamenii de stiinta au descoperit o serie de mutatii genetice care pot preveni aparitia diabetului si a obezitatii

Distribuie:

Publicat:

Cercetatorii de la Cambridge au descoperit variatii ale unei gene care pot proteja oamenii de obezitate si simptomele ei, deschizand calea catre noi tratamente. In urma unui studiu realizat pe jumatate de milion de voluntari, cercetatorii de la University of Cambridge au descoperit variatii ale genei MC4R care ar putea fi folosite in extinderea intelegerii modului in care apare obezitatea si, mai important, in inovatii in ceea ce priveste medicatia pentru slabit.
 
„Un concept care capata mai mult teren in lumea stiintifica este cel ca variatiile genetice pot avea un rol benefic in lupta contra maladiilor si ca pot fi folosite drept model pentru dezvoltarea de medicamente care sa fie mai eficace si mai sigure”, a declarat Luca Lotta de la University of Cambridge, citat de catre Futurism, noteaza descopera.ro.
 
La inceperea studiului stiintific, cercetatorii erau constienti de faptul ca gena studiata MC4R joaca un rol in reglarea greutatii, insa, ca urmare a testelor genetice au identificat un numar de 61 variatii distincte. Parte dintre acestea impiedica instalarea obezitatii, in timp ce altele au un rol determinant in protectia impotriva afectiunilor asociate cu obezitatea: diabetul de tip 2 sau bolile cardio-vasculare.
 
Implicatiile acestui studiu nu se reduc doar la descoperirea de noi posibilitati de a lupta cu obezitatea, prin producerea de noi medicamente pentru slabit. De asemenea, cercetarea ofera si posibilitatea de a intelege mai bine natura obezitatii, cauzele si formele de manifestare. „Acest studiu scoate in evidenta faptul ca factorii genetici joaca un rol important in aparitia obezitatii la unele persoane”, a afirmat Sadaf Farooqi, unul dintre cercetatorii care a lucrat la acest studiu. Tot el a mai adaugat ca „unii oameni sunt destul de norocosi incat se nasc cu genele care ii pot proteja in fata obezitatii”. A.R.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img