joi, 28 martie, 2024

Obiceiuri pe care sa le eviti daca ai diabet

Distribuie:

Publicat:

Obiceiurile alimentare conteaza foarte mult in cazul unui diagnostic de diabet pentru ca ritmul in care mananci si modul in care iti structurezi meniul ii pot da mai multa energie sau te pot face sa te simti epuizat toata ziua, fara chef de nimic sau irascibil.
 
1. Sari peste micul dejun. Cu siguranta ai auzit ca micul dejun este cea mai importanta masa a zilei, dar are un rol de baza in cazul diabetului. „Nu astepta prea mult inainte sa mananci de dimineata pentru ca ti-ar putea scadea glicemia. Chiar daca de obicei nu ti-e foame cand te scoli poti consuma o gustare formata dintr-un iaurt grecesc si fructe de padure sau un ou fiert cu o felie de paine prajta din faina integrala. Nu e nevoie sa fie o masa in adevaratul sens al cuvantului, dar ai nevoie sa consumi ceva sanatos pentru a evita hipoglicemia”, recomanda dr. Alison Massey, nutritionist din Baltimore, Maryland.
 
2. Meniul tau contine grasimile gresite. Un consum prea mare de grasimi (mai mult de 30% din totalul de calorii) poate agrava rezistenta la insulina. Evita preparatele care au un continut ridicat de grasimi saturate cum sunt cele de la fast food. Acizii grasi mononesaturati sunt utili pentru a diminua rezistenta la insulina si a-ti oferi un plus de energie. Alege avocado, uleiul de masline, untul de arahide, nucile crude, migdalele, semintele de dovleac sau de floarea soarelui. O dieta care contine un procent important de acizi grasi benefici previne afectiunile cardiovasculare, mentine colesterolul la un nivel scazut, reduce nivelul de trigliceride si previne hipertensiunea arteriala.
 
3. Carnea ocupa jumatate din farfuria ta. Un meniu cu prea multe proteine poate avea un impact negativ asupra nivelului glicemiei, mai ales daca proteinele provin din carnea rosie. In cadrul studiilor realizate consumul frecvent de carne rosie a fost asociat cu un risc ridicat de declansare a diabetului de tip 2, precum si cu o agravare a simptomelor specifice acestei afectiuni. Este recomandat sa limitezi consumul de carne rosie la 2-3 mese pe saptamana pentru a preveni afectiunile cardiovasculare.
 
4. Mesele tale nu sunt echilibrate. Nu este bine sa mananci prea mult dintr-un anumit lucru, de exemplu carbohidrati si sa eviti complet legumele sau proteinele din carnea slaba. Glicemia ar putea creste rapid si vei avea neplaceri. „Mesele echilibrate te vor ajuta sa tii apetitul sub control si iti furnizeaza toti nutrientii de care ai nevoie. Combina friptura slaba de pui sau curcan cu alimentele bogate in carbohidrati cum este orezul integral pentru a incetini digestia si a reduce impactul asupra glicemiei. Nu-ti va mai fi foame timp de cateva ore si nici nu vei mai avea parte de epuizare sau probleme de concentrare”, spune dr. Massey.
 
5. Uiti sa mananci. Daca esti foarte ocupat te poti implica in numeroase activitati fara sa-ti dai seama ca au trecut multe ore de la ultima ta masa. „Daca lasi sa treaca un interval prea mare intre mese te-ai putea confrunta cu hipoglicemia, mai ales daca iei medicamente pentru a trata diabetul. Daca persista, hipoglicemia poate cauza o stare de confuzie, ameteli sau chiar lesin. In cazuri grave se poate ajunge la crize convulsive, coma sau deces. La fel cum te-ai obisnuit sa-ti verifici glicemia este bine sa-ti faci si un program fix al meselor. Asigura-te ca ai la indemana si bomboane, suc de fructe sau lapte pentru momentele in care glicemia scade prea mult”, recomanda dr. Massey, potrivit eva.ro. S.D.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img