vineri, 29 martie, 2024

Obiecte de aur din Epoca Fierul descoperite de doi cautatori de comori britanici. Piesele fac parte dintr-o colectie de imensa importanta internationala

Distribuie:

Publicat:

Piesele de aur dintr-un tezaur gasit de doi cautatori de comori, cu ajutorul detectoarelor de metale, au fost descrise marti drept cele mai vechi obiecte de aur din Epoca Fierului descoperite in Marea Britanie, informeaza Xinhua, citat de Agerpres.

Obiectele din aur au fost gasite la mica adancime, intr-o zona mlastinoasa din apropierea unei ferme din comitatul Staffordshire.

Cei doi cautatori de aur, Mark Hambleton si Joe Kania, au ramas muti de uimire cand au scos la suprafata artefactele intr-o zi friguroasa din decembrie. Piesele vechi de 2.500 de ani erau ingropate la mica adancime, la circa un metru distanta una de cealalta.

Expertii de la Muzeul Britanic cred ca bijuteriile din aur, care au primit numele “Leekfrith Iron Age Torcs“, ar putea data din anul 400 i.Hr.

Colectia “de imensa importanta internationala” consta dintr-o bratara decorata cu simboluri celtice si trei coliere. Se crede ca bijuteriile au fost realizate in Germania sau in Franta.

“Ornamentele au fost probabil purtate de femei bogate si influente, poate de persoane de pe continent care s-au maritat in cadrul comunitatii locale”, a declarat Julia Farley, curator al colectiilor din Epoca de Fier din Marea Britanie si Europa de la Muzeul Britanic, evaluatoarea colectiei unice. “Punand cap la cap modul in care aceste obiecte au ajuns sa fie ingropate pe un camp din Staffordshire ne va oferi o imagine de nepretuit cu privire la viata in Britania, in Epoca de Fier”, a adaugat ea.

Potrivit unor teorii, aurul ar fi fost ingropat pentru o mai buna pastrare sau ca ofranda adusa zeilor, in memoria proprietarelor decedate ale obiectelor.

Arheologii au studiat zona in care au fost gasite piesele, insa au declarat ca nu exista dovezi ale existentei altor piese asemanatoare in imediata apropiere.

Staffordshire este celebru pentru industria simbolica a olaritului, insa prea putine lucruri sunt cunoscute despre asezarile din Epoca de Fier din acest comitat.

Philip Atkins, presedintele consiliului comitetului Staffordshire a declarat ca “aceasta uimitoare descoperire a ornamentelor din aur din nordul tinutului este pur si simplu magica”, acesta aratandu-se nerabdator sa afle in urmatorii ani “secretele si povestea pe care obiectele o poarta cu ele”.

Bijuteriile ar putea fi declarate obiecte de tezaur in urma unei audieri condusa de un inspector, ce urmeaza sa fie sustinuta in curand, mai arata sursa citata.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img