vineri, 19 aprilie, 2024

Oboseala, irascibilitatea si fluctuatiile de greutate pot anunta o afectiune care a devenit foarte raspandita in Romania

Distribuie:

Publicat:

Oboseala, irascibilitatea, fluctuatiile de greutate, starile de depresie sunt semnale care ar trebui sa ne ingrijoreze. Pot fi semnele unor afectiuni tiroidiene si atunci ar trebui sa ne prezentam cat mai repede la specialist. Statisticile arata ca in Romania, in ultimii ani, a crescut numarul pacientilor diagnosticati cu patologii ale tiroidei. De aceea, preventia este cea mai importanta. Astazi incepe o campanie nationala de constientizare a importantei depistarii acestor boli.

Fluctuatiile de greutate, oboseala, depresia, starea generala proasta, incapacitatea de concentrare pot fi semne ale unor probleme tiroidiene care trebuie tratate de urgenta, atrag atentia medicii. In Romania, numarul pacientilor cu afectiuni tiroidiene s-a triplat in ultimii de 6 ani. Nediagnosticate, aceste afectiuni nu doar ca afecteaza psihicul pacientilor, ci le cauzeaza si afectiuni mai grave.

„Romania este o tara cu deficit de iod. Prevalenta bolilor tiroidiene in Romania este mai mare decat in tarile din UE, dar in ultima vreme romanii sunt supusi tot mai mult unui stil de viata stresant, alergenilor alimentari sau de alta natura, noxelor, poluarii, iar acest stres are efect asupra tiroidei, care este o glanda cunoscuta ca fiind de adaptare la stres,” explica dr. Diana Paun, Consilier de Stat, Departamentul Sanatate Publica, Administratia Prezidentiala.

„Bolile tiroidiene sunt extrem de frecvente in Romania, mai ales la femei. Potrivit Institutului de Sanatate Publica, in 2016, din totalul cazurilor de hipotiroidie, 86% din cazuri au fost femei,” precizeaza medicul. „Pacientii care au anumite simptome, precum: fluctuatii de greutate, oboseala, depresie, stare generala proasta, incapacitate de concentrare sunt sfatuiti sa se prezinte la medicul de familie. Acesta, dupa efectuarea testelor standard pentru patologia tiroidiana, va putea sa diagnosticheze afectiunea si sa coordoneze pacientul mai departe catre medicul endocrinolog. Pe site-ul Asociatiei Pacientilor cu Boli Autoimune exista o harta a medicilor endocrinologi pentru a facilita adresarea pacientilor catre medicul endocrinolog cel mai apropiat,” adauga dr. Diana Paun.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img