vineri, 29 martie, 2024

Observatorul Astronomicb BARLAD:Tranzitul planetei Mercur peste discul Soarelui din 9 mai 2016

Distribuie:

Publicat:

In data de 9 mai 2016, va avea loc un fenomen astronomic foarte rar si deosebit. Este vorba de trecerea prin dreptul Soarelui a planetei Mercur, fenomen ce va putea fi observat in conditii foarte bune si din tara noastra.

    Cu prilejul tranzitului planetei Mercur, Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Parvan” din Barlad, judetul Vaslui, va organiza mai multe activitati pentru public.

    La ora 13:00 va avea loc o conferinta publica, unde o sa vorbim despre tranzitului lui Mercur, iar dupa ora 14:00, o sa privim impreuna fenomenul prin instrumentele din dotare.

Principalele momente ale tranzitului lui Mercur sunt:

14:11:50 – inceputul fenomenului astronomic. O sa observam cum planeta Mercur incepe sa fie vizibila ca un disc mic negru in dreptul Soarelui.
17:55:53 – Faza maxima a tranzitului. Mercur se afla cel mai aproape de centrul discului Soarelui.
    Pentru latitudinea tarii noastre fenomenul se va incheia odata cu apusul Soarelui in jurul orei 20:30, finalul efectiv al tranzitului planetei Mercur nu va fi vizibil de la noi.
    In tot acest timp publicul vizitator va avea ocazia sa observe transmisia live a tranzitului in sala observatorului astronomic, ce va fi posibila cu ajutorul telescopului principal.
    Ultimul tranzit a lui Mercur vizibil din Romania a avut loc pe 7 mai 2003. Urmatorul tranzit a lui Mercur va avea loc 11 noiembrie 2019. In fiecare secol sunt in jur de 13 tranzituri ale lui Mercur, dar nu toate sunt vizibile din tara noastra.
    In trecut astronomii utilizau tranziturile lui Mercur si Venus pentru a obtine informatii despre dimensiunile din Sistemul solar: marimea Soarelui, distanta pana la Venus si distanta medie Pamant-Soare, care mai poarta numele si de unitate astronomica (U.A.).
    Activitatea se va desfasura la sediul muzeului din str. Republicii nr. 235 (unde este si locatia observatorului astronomic). Va asteptam cu drag!
    Pretul este 2 lei de persoana. Observatiile astronomice se vor desfasura numai daca cerul va fi senin!
Atentie! Nu incercati sa observati Soarele printr-un instrument fara filtru solar, sau chiar cu ochiul liber. Daca priviti Soarele cu ochii neprotejati chiar si pentru cateva secunde, puteti sa suferiti leziuni grave la nivelul retinei care se pot transforma in pierderea temporara sau chiar definitiva a vederii!

Dumitru Ciprian Vintdevara
Muzeograf Planetariul/Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Parvan” Barlad, judetul Vaslui,Coordonatorul Astroclubului „Perseus” Barlad, judetul Vaslui

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img