joi, 18 aprilie, 2024

Ochi de pisica, pilotul care a doborat 20 de bombardiere germane

Distribuie:

Publicat:

Unul dintre eroii britanici din cel de-Al Doilea Razboi Mondial a fost pilotul John Cunningham, numit si “ochi de pisica”, cel care a doborat cel putin 20 de bombardiere germane in timpul raidurilor nocturne desfasurate in Canalul Manecii.

Medaliile de razboi primite de legendarul pilot britanic s-au vandut la o licitatie cu uimitoarea suma de 480.000 de euro, potrivit ziare.com

John Cunningham a fost cel mai viteaz pilot britanic, care a participat la Batalia Angliei din timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. El a devenit un erou al Fortelor Aeriene Britanice, care i-au dat porecla de “ochi de pisica” pentru abilitatea de a vedea in intuneric, pentru talentul si vitejia sa.

Pilotul a reusit chiar sa doboare un bombardier german fara a trage nici macar un foc, dupa ce a facut cateva manevre curajoase, iar inamicul s-a prabusit. Se spune ca secretul acestei abilitati pe care o avea Cunningham s-ar fi datorat morcovilor.

Consumul acestor legume inca din copilarie l-ar fi facut pe pilot sa aiba o vedere remarcabila.

Pilotul a fost decorat de trei ori cu Ordinul Distinguished Service pentru eroismul sau, iar mai tarziu a primit Ordinul Imperiului Britanic pentru pilotarea primului avion de pasageri din lume. Cunningham a doborat printre altele, avioane de tip Junkers 88 si Heinkel 111.

El a murit in anul 2002, la varsta de 84 de ani, iar colectia sa de medalii a fost inmanata companiei Havilland Aircraft. Aceasta a vandut-o la licitatie la casa Spink din Londra, incasand uriasa suma de 480.000 de euro. Vanzarea reprezinta un record pentru o colectie de decoratii din Marea Britanie.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img