miercuri, 24 aprilie, 2024

OFICIAL! Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, urmarit penal! Iata care sunt acuzatiile

Distribuie:

Publicat:

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Constanta au dispus au dispus efectuarea urmaririi penale fata de suspectii:

PETRESCU TEODOSIE, arhiepiscop al Tomisului (functionar public in sensul  legii penale), pentru savarsirea infractiunilor de:

      inducerea in eroare a organelor judiciare,

      marturie mincinoasa,

      abuz in serviciu in forma continuata,

POALELUNGI NECULAI, angajat al persoanei juridice de interes public Arhiepiscopia Tomisului (functionar public in sensul  legii penale), pentru savarsirea infractiunilor de:

      inducerea in eroare a organelor judiciare,

      marturie mincinoasa,

      fals intelectual,

      favorizarea faptuitorului,

STOICHIN CIPRIAN, consilieradministrativ bisericesc in cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, pentru savarsirea infractiunilor de complicitate la infractiunea de abuz in serviciu in forma continuata.

In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza exista aspecte din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt: La data de 03 februarie 2017, arhiepiscopul Tomisului, Petrescu Teodosie, si alte persoane au fost trimise in judecata pentru comiterea unor infractiuni care au avut ca urmare producerea unui prejudiciu in dauna A.P.I.A. in valoare de 1.392.964 lei. (comunicat nr. 128/VIII/3 din 3 februarie 2017).

In acest context, la data de 10 octombrie 2017,  in incercarea de a-si crea o situatie favorabila in cadrul procesului penal care are ca obiect cauza penala mentionata mai sus, Petrescu Teodosie a depus la DNA – Serviciul teritorial Constanta un denunt prin care acuza un numar de trei persoane fizice (doua dintre ele fiind angajate in cadrul Arhiepiscopiei Tomisului) si doua juridice de fraudarea fondurilor europene, in anul 2016.

Concret in cuprinsul sesizarii, suspectul Petrescu Teodosie, in mod nereal, a invederat faptul ca, fara stirea sa si cu incalcarea prevederilor legale, cei doi angajati, ar fi cerut si primit fonduri europene pentru o suprafata de 350 ha apartinand Arhiepiscopiei Tomisului. Mai mult, persoanele respective sunt acuzate ca ar fi incheiat acte de dare in arenda, catre terte societati si persoane, a unor suprafete de teren detinute de catre Arhiepiscopia Tomisului (in total 110 ha, situate in diferite locatii). In sustinerea celor de mai sus, suspectul Petrescu Teodosie, beneficiind de ajutorul suspectului Poalelungi Neculai, a dat declaratii si a depus la noul dosar astfel constituit mai multe documente false care ar fi sustinut vinovatia persoanelor respective.

In perioada noiembrie – decembrie 2017, dupa sesizarea DNA cu privire la aspectele mentionate mai sus, prin doua decizii emise ca urmare a unui raport intocmit de suspectul Stoichin Ciprian, arhiepiscopul Tomisului, Petrescu Teodosie, cu rea-credinta si cu incalcarea dispozitiilor legale a dispus suspendarea celor doi angajati din functiile detinute in cadrul Arhiepiscopiei  si suspendarea drepturilor salariale conferite acestora.

Suspectilor li s-a adus la cunostinta calitatea procesuala in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala.

Facem precizarea ca efectuarea urmaririi penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img