miercuri, 27 martie, 2024

OFICIAL! Care este punctul de vedere al Guvernului in legatura cu statutul Casei Regale

Distribuie:

Publicat:

Guvernul a dat aviz negativ initiativei legislative referitoare la reglementarea statutului juridic al Casei Regale. Decizia a fost luata in sedinta de guvern de miercuri. TVR a obtinut punctul de vedere al Executivului pe acest subiect. Este vorba, mai exact, despre scrisoarea transmisa de catre premierul Mihai Tudose presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu.

"Potrivit art. 1, alin. (2) si (4), din Constitutia Romaniei, Forma de guvernamant a statului roman este republica, statul se organizeaza potrivit principiului separatiei puterilor, in putere legislativa, executiva si judecatoreasca in cadrul democratiei constitutionale.De asemenea, art. 2 din textul fundamental prevede ca „Suveranitatea nationala apartine poporului roman, care o exercita prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice si corecte, precum si prin referendum". In consecinta, caracterul suveran al Casei Regale, intitulata a Romaniei, intra in contradictie cu textele fundamentale, pentru care suveranitatea, in statul roman, se exercita prin organe reprezentative. Pentru a defini Casa Regala ca reprezentativa pentru poporul roman este necesar a se preciza acest aspect printr-un text la nivel constitutional, legea fundamentala din care deriva existenta oricarei institutii din Romania.", se arata in document.

Casa Regala, decizie inainte de parastasul de 40 de zile de la moartea Regelui Mihai

"Avand in vedere considerentele mentionate la pct II, Guvernul nu sustine adoptarea acestei initiative legislative", se arata in finalul scrisorii. Premierul Mihai Tudose s-a opus insa de la inceput proiectului.  Pe 29 decembrie 2017,  declara ca Guvernul va da un aviz negativ proiectului de lege privind reglementarea statutului juridic al Casei Regale, subliniind ca Palatul Elisabeta a fost dat in folosinta regelui Mihai in calitate de fost sef al statului, nu si urmasilor acestuia.

Proiectul privind reglementarea statutului juridic al Casei Regale a fost depus la Parlament de presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, si de presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, pe 7 noiembrie 2017.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img