vineri, 29 martie, 2024

Olimpice: JO 2018 – Preşedintele CIO va discuta cu reprezentantul Coreei de Nord săptămana aceasta

Distribuie:

Publicat:

Discuţii legate de o eventuală participare la Coreei de Nord la viitoarele Jocuri Olimpice de iarnă, în Coreea de Sud, vor avea loc în cursul acestei săptămâni, la sediul CIO de la Lausanne, a anunţat o sursă apropiată de acest dosar, citată de AFP.

Acestei discuţii vor avea loc "la mijlocul săptămânii", între preşedintele CIO, Thomas Bach, şi membrul nord-coreean al instanţei olimpice, Chang Ung, a indicat sursa respectivă.

Chang Ung, citat de agenţia de presă japoneză Kyodo, a declarat sâmbătă că ţara sa va participa "probabil" la viitoarele Jocuri de iarnă, organizate la PyoengChang, în perioada 9 – 25 februarie.

Conform Kyodo, responsabilul nord-coreean a făcut această scurtă declaraţie jurnaliştilor, în timpul unei escale pe aeroportul internaţional din Beijing, în timp ce se afla în drum către Elveţia, unde se află sediul CIO.

Declaraţiile oficialului nord-coreean sunt o continuare a semnalelor din ultimele zile, în direcţia unui început de relaxare a tensiunii în peninsula coreeană, după luni de escaladare şi retorică ameninţătoare între Phenian şi Washington.

Seul şi Phenianul au convenit vineri să organizeze discuţii, pentru prima dată în ultimii doi ani. Reuniunea, prima de acest gen din decembrie 2015, va avea loc marţi la Panmunjom, satul de frontieră unde a fost semnat încetarea focului războiului coreean (1950-53).

Coreea de Sud a propus să-l trimită pe ministrul unificării, Cho Myung-gyon, ca responsabil al delegaţiei, împreună cu alţi patru oficiali, inclusiv un ministru adjunct responsabil cu sportul, a anunţat sâmbătă Ministerul sud-coreean al Unificării.

Washingtonul şi Seulul au convenit, de asemenea, să amâne după Jocurile Olimpice manevrele lor militare anuale care generează de fiecare dată o agravare a tensiunilor în peninsulă.

Autorităţile de la Seul şi organizatorii Jocurilor îşi doresc participarea Coreei de Nord la competiţie pentru a reduce tensiunea creată de programele nucleare şi balistice din Coreea de Nord, care încalcă rezoluţiile ONU.

Phenianul a lansat mai multe rachete în ultimele luni, iar în luna septembrie a efectuat un al şaselea test nuclear, cel mai puternic de până acum.
AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img