vineri, 29 martie, 2024

ONU informează că între 110 şi 150 de civili au fost ucişi sau răniţi în timpul luptelor din Ghazni

Distribuie:

Publicat:

Între 110 şi 150 de civili au fost ucişi său răniţi în timpul asaltului talibanilor asupra capitalei provinciei Ghazni din sud-estul Afganistanului, a informat marţi Biroul ONU pentru Coordonarea Problemelor Umanitare (OCHA), citat de dpa, scrie Agerpres.

Potrivit OCHA, aproximativ 20 de pacienţi aflaţi în condiţie critică au fost transportaţi la Kabul, dar a adăugat că numărul de victime mai trebuie verificat. 

Forţele talibane au lansat vineri un atac coordonat asupra oraşului Ghazni, capitala provinciei omonime. Până a doua zi ei au invadat şi au preluat rapid controlul asupra celei mai mari părţi din oraş. 

Ministrul afgan al apărării, Tariq Shah Bahrami, a declarat luni că cel puţin 100 de membri ai forţelor de securitate afgane, 30 de civili şi în jur de 200 de combatanţi talibani au fost ucişi în lupte începând de vineri.

Nasir Ahmad Faqiri, membru al Consiliului provinciei, a declarat sâmbătă pentru dpa că cel puţin 80 de membri ai forţelor de securitate afgane au fost ucişi în timpul asediului asupra oraşului. Fqiri a notat marţi pe Facebook că lupte sporadice mai au loc la periferia oraşului, dar că forţele talibane s-au retras încet din oraş spre zonele de la periferie aflate sub controlul lor. El a mai declarat că atacurile aeriene asupra poziţiilor talibane continuă, încă nu sunt atât de puternice precum au fost în timpul nopţii de luni. 

Oraşul Ghazni a fost scena unei lupte intense şi toate comunicaţiile au fost întrerupte după atacul talibanilor. 

Potrivit raportului OCHA, un număr mare de civili s-a refugiat în provincia vecină Wardak. În jur de 70 de oameni au ajuns luni în oraşul Gardez, capitala provinciei Paktya.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img