miercuri, 24 aprilie, 2024

Oricine va putea fi parinte

Distribuie:

Publicat:

 În cazurile în care existau probleme la nivelul spermatozoizilor sau ovulelor, IVG enudeaza aceste neajunsuri. Practic,prin aceasta metoda, orice celula adulta poate fi recoltata (sa zicem de pe mucoasa obrazului sau pielea antebratului), urmand sa fie transformata într-o celula progenitoare, într-un gamet. Prin manipulari succesive, nici macar nu mai este nevoie de spermatozoid si ovul, oul obtinandu-se doar din celule mature. Studiile sunt în faze avansate si pe loturi de soareci deja s-au obtinut aceste celule. În 2016, oamenii de stiintî de la Universitatea din Bath au dezvoltat o tehnica care le-a pemis sa creeze un pui de soarece. Ouale au fost ”pacalite” sa se dezvolte într-un embrion fara fertilizare, iar acesta a fost injectat cu sperma. Astfel, bebelusul soarece s-a nascut fara sa fie nevoie de o femela care sa duca la capat acest proces. Cercetatorii spun ca nu ar trebui sa ne uimeasca aceasta evolutie, deoarece medicina reproducatoare si regenerativa se dezvolta extrem de repede si curand parintii vor putea ”sa-si comande” bebelusul ideal, genele putand fi manipulate. Tot procesul s-ar face prin gametogeneza in vitro (IVG pe scurt), previzualizand o ”ferma” de embrioni la o scala pe care nu ne-o putem imagina acum, care ar putea sa ne îngrijoreze exagerat cu privire la decaderea vietii umane. Cercetatorii spun ca este un proiect bazat pe un concept ”de bine”, deoarece doresc sa ajute adultii care-si doresc copii dar nu îi pot concepe ei însisi din varii deficiente de sanatate. Sigur ca unele voci se pot pozitiona înca de pe acum împotriva acestor descoperiri, dar acelasi lucru s-a întamplat si cu fertilizarea in vitro, cand embrionul putea fi obtinut într-o placa petri. Ne vom obisnui cu transformarile aduse de medicina de elita, acolo unde se fac progrese formidabile.

Un alt progres extraordinar este tehnologia CRISPR cas9, care face valuri de cativa ani. Practic, prin interventii fine la nivelul genelor, cu editari succesive, anumite boli (spre exemplu boli de sange, neurologice, boli familiale) pot fi evitate la varste avansate, mai ales cele în care defectele genetice sunt stiute. CRISPR împreuna cu IVG nu numai ca promit rezolvarea infertilitatii, dar si scoaterea din ecuatie a unor boli teribile.

Sa ne înfricoseze viitorul acesta sau sa ne bucure? Vorbim desigur de 10-20 de ani în care lucrurile se vor aseza mai bine, vor fi amplu studiate la oameni, fixate în protocoale sigure. Înca o chestiune de rumegat intens: în urmatoarele decade, nu va mai fi nevoie de sex pentru reproducere.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img