vineri, 29 martie, 2024

OUG privind modificarea Codurilor Penale, PUBLICATA in Monitorul Oficial

Distribuie:

Publicat:

Ordonanta de Urgenta privind modifcarea Codului Penal si a Codului de Procedura Penala a fost publicata in Monitorul Oficial pe 1 februarie, la cateva ore de la adoptarea actului normativ in sedinta de Guvern. Articolele privind

Guvernul a adoptat, marti seara, prin Ordonanta de Urgenta, modificarea codurilor penale, a anuntat ministrul Justitiei, Florin Iordache. De asemenea, Executivul a adoptat si proiectul de lege privind gratierea unor pedepse si unul privind modificarea legii 254/2013 privind executarea pedepselor. La scurt timp dupa anuntul modificarii Codului penal si a Codului de procedura penala prin OUG mii de oameni au iesit in strada in Piata Victoriei pentru a protesta. Ordonanta de Urgenta a fost publicata dupa cateva ore de la adoptare in Monitorul Oficial.

Articolele privind abuzul in serviciu intra in vigoare in termen de 10 zile de la publicarea in Monitorul Oficial.

Articolul 297 din Codul penal care defineste abuzul in serviciu va avea urmatorul cuprins: “1 – fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, cu stiinta, indeplineste un act prin incalcarea unor dispozitii expres dintr-o lege, ordonanta sau o Odonanta de Urgenta a Guvernului sau nu indeplineste un act prevazut de dispozitiile exprese dintr-o lege, o ordonanta sau o Ordonanta de Urgenta a Guvernului si prin aceasta cauzeaza o paguba materiala mai mare de 200.000 de lei ori o vatamare grava, certa si efectiva a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice astfel cum sunt prevazute si garantate de legile in vigoare se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda”.

Acelasi articol modificat din Codul penal prevede ca aceste dispozitii “nu se aplica in cazul emiterii, aprobarii sau adoptarii actelor normative”.

De asemenea, in Ordonanta de Urgenta este prevazuta introducerea unui nou alineat la articolul 290 conform caruia “denuntul se depune la organul de urmarire penala competent in termen de 6 luni de la data savarsirii faptei prevazute de legea penala”.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img