vineri, 29 martie, 2024

Parintele Calistrat, predica cutremuratoare: Degeaba aduci zece preoti sa-i cante „Cu sfintii odihneste..”

Distribuie:

Publicat:

Parintele Calistrat de la Manastirea Vladiceni din Iasi a devenit celebru pe internet pentru predicile sale nonconformiste.

Pe Facebook, acolo unde este urmarit de aproape 450.000 de oameni, preotul posteaza predicile sale in care vorbeste despre invataturile crestine intr-un limbaj actual.

Intr-o astfel de predica, parintele a vorbit despre pocainta tarzie.

Este tarziu sa te rogi pe ultima suta de metri! Degeaba aduci zece preoti la inmormantare sa-i cante „Cu sfintii odihneste..” ca el sta de mult cu „stavarache” acolo jos si se chinuiesc amandoi acolo in flacari. Trebuie sa stim, ca doar cantitatea de fapte bune, savarsite cu mana noastra, dorinta de mantuire si dorul de Dumnezeu, sunt acte de dezlegare a pacatelor. E simplu!

Nu ai timp sa te rogi, dar cand te duci in Rai, nu te intreba cati nepoti ai avut sau cate standuri ai avut, cati bani ai adunat sau cat ai pierdut, cate boli si suferinte ai avut,.. Te intreba de ce nu te-a preocupat problema sufleteasca „uleiul din candela ta”. Pentru ca asa e pilda „nu va dam, ca nu o sa ne ajunga nici noua, nici voua”. Oamenii cred ca este vorba de ulei, dar este vorba despre puterea Duhului Sfant, este vorba de lucrarea puternica a faptelor bune, care stralucesc si se transforma in lumina..”Sa fie mijloacele voastre incinse si facliile voastre aprinse” sa puteti sta bine in ziua cea rea, adica cand va fi Judecata si ispita cea mare a diavolului. Si veti birui..” Pilda infricosatoare, despre ce se intampla cu preotul, daca este ingaduitor la spovedit! Pentru ca oameni vin si spun asa:

– Pai, parinte, stiti ca sunt bolnava si vreau sa ma impartasesc!

– Hai, du-te si te impartaseste, dar sa citesti o Psaltire!

Si vine peste un timp, si spune:

– Parinte, sa nu va suparati, vreau sa va spun ceva. Stiti, eu psaltirea aia, n-am mai citit-o!

As vrea sa tineti minte un lucru. In rugaciunea de spovedanie personala, un element de baza cand citim molifta, spunea asa: „Ori cu vreun canon de la preot s-a legat, sau a calcat si iertare nu a luat!” Asa ca nu trebuie sa va culcati pe o ureche, ca ar fi un lucru usor. De aceea cand ti se face spovedanie de manastire, unii dau metanii cu nemiluita, mie mi-a placut mereu sa fiu cumpatat. Si am dat 12 metanii, 30 de metanii, 50 de metanii, 7 metanii, 12 „Tatal Nostru”, 30 de „Tatal Nostru”, Paraclisul Maicii Domnului, Canonul de Pocainta..ca omul sa primeasca ceva placut, putin si util. Si sa fie dornic de a arde de lumina cunoasterii lui Dumnezeu, de a se intalni cu El, nu sa zica „Vaiii, ce canon greu ,mi-a dat asta!”

Dar nici sa fii nepasator si sa transformi o dieta de dulce, intr-o dieta de post, care iti face bine si la sanatate si la greutate. Iar postul devine, cura de detoxifiere sau de slabire! Asa cum spunea o batranica: „Parinte, am tinut tot postul, sunt curata! Dar o rugaciune ai citit? A.. dar nu am timp, parinte, am nepoti, am stand la piata…n-am timp! Faptele bune sunt de trei categorii. Daca sunt rugaciuni de la miezul noptii, sunt banuti de aur. Daca sunt rugaciuni de seara, facute pana in miezul noptii, sunt rugaciuni de argint. Daca sunt rugaciuni facute ziua, sunt banuti de arama.

Iar daca sunt rugaciuni de priveghere (slujba care dureaza toata noaptea) sunt diamante.

Parintele Calistrat Chifan

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img