vineri, 29 martie, 2024

Patriarhia Romana se implica in cazul Bodnariu

Distribuie:

Publicat:

Patriarhia Romana sustine ca, in cazul Bodnariu, rolul familiei trebuie sa ramana prioritar in cresterea copiilor si considera ca o analiza obiectiva a autoritatilor din Norvegia ar putea duce la reintegrarea fireasca a celor cinci copii in familia in care s-au nascut si au crescut.

“Patriarhia Romana a luat act cu ingrijorare de situatia critica in care se afla familia Bodnariu din Norvegia din cauza separarii fortate a celor cinci copii de parintii lor, in urma deciziei autoritatilor locale norvegiene. Consideram ca, independent de motivele legale invocate de autoritati, rolul parintilor, respectiv al familiei, trebuie sa ramana prioritar in cresterea si educarea copiilor, fapt care nu exclude cooperarea cu statul”, se arata intr-un comunicat de presa transmis miercuri.

Potrivit sursei citate, o analiza obiectiva a cazului familiei Bodnariu de catre factorii responsabili din Norvegia ar puta duce la reintegrarea fireasca a celor cinci copii in familia in care s-au nascut si au crescut.

“Biserica sustine permanent familia ca fiind cadrul natural pentru nasterea, cresterea si educarea copiilor in spiritul valorilor fundamentale pentru cultura si civilizatia europeana de sorginte crestina”, a precizat Patriarhia Romana.

Premierul Dacian Ciolos a scris, marti, pe Facebook, ca este preocupat de situatia familiei Bodnariu, despre care spune ca este “foarte delicata” si “complexa”, precizand ca autoritatile romane tin legatura constant cu cele norvegiene, avand ca prioritate interesul copiilor.

Ulterior, presedintele Klaus Iohannis a aratat, tot pe Facebook, ca urmareste cu atentie cazul familiei Bodnariu si ca sustine eforturile autoritatilor romane si ale Guvernului de a asigura respectarea drepturilor omului pentru cetatenii romani, oriunde s-ar afla ei.

Potrivit unor surse oficiale, autoritatile romane nu au avut acces la dosarul copiilor Bodnariu pentru ca a acestia nu aveau cetatenie romana, copiii obtinand si cetatenia romana abia la mijlocul lunii decembrie 2015, prin demersuri demarate in 8 decembrie in procedura de urgenta de Ambasada romana de la Oslo. Aceleasi surse sustin ca autoritatile romane spera sa aiba acces la dosar dupa intalnirea de miercuri a ambasadorului roman in Norvegia cu reprezentantul Ministerului norvegian al Copiilor, Egalitatii si Incluziunii Sociale.

Mii de persoane au protestat sambata la Bucuresti si in tara, dar si in fata ambasadelor Norvegiei din Statele Unite, Canada, Irlanda, Spania, Marea Britanie si Danemarca, in semn de sustinere a familiei Bodnariu.

Copiii familiei romanului Marius Bodnariu, inginer IT, si sotiei sale norvegiene Ruth, asistenta medicala, au fost luati de la parinti de Serviciul de protectie a copilului din Norvegia, Barnevernet, in noiembrie, dupa ce cele doua fete, cele mai mari din familie, ar fi spus ca primesc corectii fizice de la parinti. De asemenea, parintii ar fi suspectati de indoctrinarea religioasa a copiilor. Cei cinci copii au fost plasati in trei familii-surogat, iar de curand a fost deschisa procedura adoptiei internationale pentru ei, potrivit reprezentantilor familiei.

La solicitarea MAE, Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie (ANPDCA) a dispus efectuarea unei anchete sociale in urma careia a decis sa propuna partii norvegiene integrarea copiilor in familia biologica extinsa a tatalui, in Romania. Intreaga documentatie pusa la dispozitie de ANPDCA a fost transmisa, in regim de urgenta, prin intermediul Ambasadei Romaniei la Oslo, tuturor autoritatilor norvegiene relevante (Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Copiilor, Egalitatii si Incluziunii Sociale, Serviciul local de Protectie a Copilului), precum si avocatului care reprezinta familia, pentru a fi utilizata in cadrul procedurii judiciare aflate pe rolul instantelor locale.

O delegatie parlamentara formata din membri ai Comisiei pentru comunitatile de romani din afara granitelor tarii intentioneaza sa faca o vizita in Norvegia in perioada 18-22 ianuarie pentru a discuta cazul familiei Bodnariu.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img