sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Pensiile speciale pentru alesii locali au trecut de votul final. Proiectul merge la promulgare

Distribuie:

Publicat:

Senatorii au votat cadoul mult asteptat de alesii locali. Proiectul ce prevede venituri suplimentare de pana la cinci mii de lei, in functie de vechime, pentru primarii si sefii consiliilor judetene, a trecut. Proiectul a intrunit 101 voturi ‘pentru’, 6 abtineri si un vot ‘impotriva’. Procedura prevede ca proiectul sa mearga la promulgare.

La sfarsitul lui aprilie, social democratii au cerut amanarea votului in plen, pentru ca nu aveau suficiente voturi ca sa treaca legea.

Actul normativ a mai fost adoptat o data de Parlament, dar Guvernul l-a contestat la Curtea Constitutionala. CCR a decis ca este neconstitutional, asa ca legea a ajuns inapoi in Parlament. Senatorii au decis ca banii pentru pensiile primarilor se vor da din 2017, din bugetele locale.

Pensiile nu se pot cumula si cei condamnati nu pot primi astfel de venituri suplimentare. In functie de vechime, primarii si sefii de consilii judetene, ar putea primi intre 1.500 si 5.200 de lei.

Pe 26 decembrie, Guvernul a sesizat CCR cu privire la unele aspecte ale Legii referitoare la pensiile speciale ale primarilor, viceprimarilor, presedintilor si vicepresedintilor de Consilii Judetene — Legea de modificare si completare a Legii nr.393/2004 privind Statutul alesilor locali, scrie agerpres.ro.

Sesizarea are in vedere incalcarea mai multor articole din Constitutie referitoare la instituirea unui regim special de privilegii pentru anumiti alesi locali, acordarea retroactiva a drepturilor speciale si neasigurarea finantarii pentru indemnizatiile nou create.

“In forma adoptata, exista cel putin 16.300 de potentiali beneficiari ai legii. Efortul bugetar in 2016 se ridica la 469 milioane lei. (…) Deficitul bugetar rezultat este de 395 milioane lei, peste deficitul agreat de Parlament, si tinde sa agraveze stabilitatea cadrului fiscal bugetar.

In plus, avand in vedere ca legea retroactiveaza, numarul beneficiarilor poate fi mult mai mare, ca si impactul asupra bugetului de stat”, arata Guvernul. Senatul a adoptat, pe 21 decembrie, proiectul de lege cu 86 de voturi “pentru” si o abtinere.

 
PNL a parasit plenul in timpul votului. Ce pensii iau alesii pentru un mandat

– primarul general al Capitalei- 2.130 lei;

– sef de consiliu judetean – 1.746 lei;

– primar municipiu resedinta de judet cu peste 150.000 de locuitori – 1.646 lei;

– primar comuna cu pana in 3.000 de locuitori – 1.009 lei.

In Romania sunt 16.931 localitati, adica tot atatea primarii – 103 municipii; – 217 orase; – 473 localitati componente ale oraselor; – 2.861 sate resedinta de comuna; – 12.487 sate componente ale comunelor; – 470 sate apartinatoare municipiilor si oraselor.

Aceasta initiativa legislativa apartine a 29 de senatori si deputati de la toate partidele. Daca liderul PNL, Vasile Blaga, a anuntat ca senatorii liberali nu vor vota proiectul inscris pe ordinea de zi pentru luni, de la PSD, Valeriu Zgonea a sustinut ca alesii locali merita “un anumit respect” din partea statului si, in absenta unor astfel de pensii, va fi greu sa aiba “o anumita integritate”.

Potrivit proiectului de lege, cuantumul indemnizatiior pentru limita de varsta se acorda in limita a trei mandate si se calculeaza ca produs al numarului lunilor de mandat cu 0,55 din indemnizatia bruta lunara aflata in plata. Pentru mandatele incomplete, indemnizatia pentru limita de varsta se calculeaza proportional cu perioada de mandat efectiv exercitata, care nu poate fi mai mic de 2 ani de activitate de primar si viceprimar, presedinte si vicepresedinte de consilii judetene. Cuantumul indemnizatiei pentru limita de varsta ar urma sa fie suportat din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.

Potrivit initiativei legislative, nu vor beneficia de indemnizatia pentru limita de varsta persoanele care au fost condamnate definitiv pentru comiterea, in calitate de primar si viceprimar, presedinte si vicepresedinte de consiliu judetean, a unei infractiuni de coruptie prevazuta la Titlul V, Capitolul I din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal.

De indemnizatia pentru limita de varsta, potrivit legii, ar trebui sa beneficieze si primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii de consilii judetene care au avut anterior intrarii in vigoare a legii amintite aceasta calitate. Proiectul a fost adoptat, tacit, de catre Camera Deputatilor, Senatul fiind for decizional.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img