vineri, 29 martie, 2024

Pericolul la care te expui atunci cand folosesti tableta sau telefonul inainte de culcare

Distribuie:

Publicat:

Te pui in pat, te convingi ca o sa te culci, si totusi iei telefonul in mana sa mai verifici ultimele noutati de pe Facebook, sa mai arunci cu cateva „inimioare” pe Instagram si poate sa mai raspunzi la cateva mesaje pe Whatsapp. Toti facem asta, de cele mai multe ori in mod involuntar.

Desi pare un obicei nevinovat, care nu ne poate face rau, utilizarea telefonului, tabletei sau oricarui dispozitiv electronic inainte de culcare, in mod regulat, poate avea un efect nociv asupra sanatatii noastre, scrie playtech.ro. Un nou studiu realizat de GigaOm demonstreaza ca lumina albastra emenata de ecranul telefonului ne poate afecta somnul si chiar sanatatea.

Nu este o noutate faptul ca lumina albastra, adica lumina artificiala generata de ecranele electronicelor, afecteaza modul in care corpul nostru produce melatonina. Acest hormon are un rol important in reglarea „ceasului biologic” al fiecarei persoane. Glanda pineala este extrem de sensibila la lumina, iar cateva cercetari recente au aratat ca aceasta secreta cantitatea necesara de melatonina doar in conditii de bezna totala.

Cu doar cateva luni in urma, American Chemical Society a publicat un videoclip care prezenta cum expunerea la lumina albastra pacaleste corpul facandu-l sa creada ca este dimineata, iar asta ne afecteaza ritmul cardiac si ne face sa adormim mult mai greu.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img