sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Perioada concediului parental a fost dublata in Senat

Distribuie:

Publicat:

Plenul Senatului a aprobat luni o propunere legislativa prin care se extind atat perioada de acordare a concediului paternal de la 5 la 10 zile lucratoare cat si perioada in care parintele poate solicita acest concediu, de la 8 saptamani la doua luni.scrie stiripesurse.ro

Propunere legislativa pentru modificarea articolului 2 din Legea 210/1999 a concediului paternal, initiata de 12 senatori PNL, a fost adoptata de Senat, in calitate de prima Camera sesizata.

“In cazul in care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat in cadrul sistemului asigurarilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu paternal platit de 10 zile lucratoare. Concediul paternal se acorda, la cerere, in primele doua luni de la nasterea copilului, justificat cu certificatul de nastere al acestuia, din care rezulta calitatea de tata a petitionarului. Indemnizatia pentru concediul paternal se plateste integral din fondul de salarii al unitatii si este egala cu salariul corespunzator perioadei respective”, se arata in propunerea legislativa adoptata de Senat.

De asemenea, plenul si-a insusit un amendament al Comisiei de munca, raportoare pentru aceasta propunere legislativa, prin care se elimina din Legea 210/1999, prevederea potrivit careia tatal poate beneficia de acest concediu o singura data. Motivarea Comisiei, agreata de plen, este ca in acest fel se elimina discriminarea intre copiii aceleiasi familii.

Propunerea legislativa va intra in dezbaterea Camerei Deputatilor, cu rol decizional in acest caz.

sursa:stiripesurse.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img