joi, 28 martie, 2024

Peste 400.000 de cumpărări directe s-au iniţiat prin SICAP, noul sistem informatic de achiziţii publice

Distribuie:

Publicat:

Peste 400.000 de cumpărări directe s-au iniţiat deja prin noul sistem informatic de achiziţii publice, SICAP, după o lună şi jumătate de la lansare, se arată într-un comunicat al UTI, remis joi AGERPRES
 
UTI a dezvoltat şi implementat Sistemul informatic colaborativ pentru mediu performant de desfăşurare a achiziţiilor publice (SICAP), conform contractului câştigat prin licitaţie publică în anul 2014 şi al cărei beneficiar direct este Agenţia pentru Agenda Digitală a României (AADR). Valoarea proiectului este de aproape 22 milioane lei.

Aproximativ 600.000 de utilizatori, care fac parte din peste o jumătate de milion de entităţi distincte, s-au conectat şi au lucrat pe platforma de achiziţii online începând din 2 aprilie 2018, data lansării, şi până în prezent. De asemenea, în noul sistem au fost lansate aproape 3.000 de proceduri noi de achiziţii publice.

În SICAP lucrează în prezent toţi actorii implicaţi în procesul de achiziţii publice – autorităţi contractante, ofertanţi, instituţii de reglementare şi control, noua platformă fiind aliniată celor mai noi prevederi legislative româneşti şi europene. SICAP este aliniat complet cerinţelor legate de noile formulare legislative prin care se transmit anunţurile la Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE).

În perioada de tranziţie de la SEAP la SICAP (noul SEAP), estimată la o perioadă de 2-3 luni, cele două platforme merg în paralel. Necesitatea implementării SICAP a venit în contextul în care capacitatea tehnologică a sistemului SEAP era depăşită de gradul foarte mare de utilizare.

Deşi trecerea de la SEAP la SICAP a reprezentat o etapă firească, sistemul implementat la nivelul lui 2006 a fost prima platformă de achiziţii electronice din România şi a răspuns foarte bine cerinţelor de funcţionalitate şi de securitate ale autorităţilor contractante timp de 12 ani precizează dezvoltatorul sistemului.

Conform datelor comunicate de AADR, 19.703 autorităţi contractante au fost înregistrate în SEAP, 127.242 de ofertanţi, 1.489.373 de repere au fost publicate, s-au realizat 16.123.237 de cumpărări directe, iar valoarea achiziţiilor atribuite s-a cifrat la peste 30.871 miliarde lei.

Proiectul SICAP a urmărit, conform UTI, dezvoltarea unui sistem informatic flexibil, modular şi performat pentru desfăşurarea achiziţiilor publice, în conformitate cu cerinţele Uniunii Europene şi cu legislaţia în vigoare privind achiziţiile publice.  AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img