joi, 28 martie, 2024

Pestele este aliatul inteligentei copiilor

Distribuie:

Publicat:

Copiii care mananca peste cel putin o data pe saptamana dorm mai bine si au rezultate mai bune la scoala decat cei care nu au acest aliment in meniul lor, potrivit unui studiu publicat in Scientific Reports.

Cercetarea face legaturi intre omega 3, acizii esentiali grasi ce se gasesc in majoritatea sortimentelor de peste, si imbunatatirea inteligentei si somnul mai bun. La studiu au participat 500 de copii chinezi cu varste cuprinse intre 9 si 11 ani, care au fost urmariti pana la varsta de 12 ani. Pe parcursul monitorizarii au trebuit sa complete niste chestionare cu privire la cantitatea de peste consumata, iar la final au dat un test de inteligenta si li s-au testat abilitatile verbale si non-verbale. Cei care au spus ca au mancat peste cel putin o data pe saptamana au avut un scor de aproape 5 ori mai mare decat cei care au zis ca nu au consumat peste niciodata sau foarte rar. Parintii au fost intrebati despre modul in care dorm cei mici si s-a tras concluzia ca introducerea pestelui in meniul saptamanal duce la o calitate mai buna a somnului.

Exista 20 000 specii de peste, dintre care 200 se pescuiesc. Iata deci ca ai de unde varia in felurile de mancare, deoarece pestele este bun pentru sanatate. Proteinele sale sunt complete: ele contin toti aminoacizii indispensabili, ca izoleucina sau valina care participa la constitutia muschilor, si glutamina care actioneaza contra oboselii. Pestele contine pana la 27 g/ 100 g de proteine, uneori chiar mai mult decat anumite tipuri de carne de vita sau porc. Pestii cei mai bogati in proteine sunt: tonul (27g/ 100 g), batogul (25 g/ 100 g).

Continutul in fosfor este ridicat: 300 mg/ 100 g pentru ton si pana la 470 mg/ 100 g in cazul sardinei. Asociat cu calciul, el este indispensabil pentru mentinerea capitalului osos. Pestele furnizeaza iod (mai putin pentru pestii de apa dulce), necesar pentru fabricarea hormonilor tiroidieni. Iodul si hormonii tiroidieni sunt importanti pentru fetus si in momentul pubertatii. Din pacate, rolul fosforului asupra memoriei nu a fost niciodata dovedit. Pestele contine vitamina B6 (care permite sinteza lipidelor si a proteinelor), vitamina B12 (lupta contra anemiei), vitamina D (esentiala pentru asimilarea calciului) si vitamina A (benefica pentru ochi si piele).
 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img