vineri, 19 aprilie, 2024

Peter Tork, basistul grupului The Monkees, a murit la varsta de 77 de ani

Distribuie:

Publicat:

Peter Tork, basistul trupei pop americane The Monkees din anii 60 si 70 care a incercat sa-i imite pe Beatles, a murit joi la 77 de ani, a declarat sora sa Anne Thorkelson ziarului The Washington Post, citat de EFE.

Ea nu a precizat nici cauza decesului si nici locul in care a murit muzicianul.

In 2009, el a fost diagnosticat cu cancer oral, dar mai tarziu a reusit sa se recupereze si sa cante din nou alaturi de Monkees, in 2012. Insa, dupa patru ani, Tork a abandonat din nou grupul fara sa ofere nicio explicatie.

The Monkees a fost considerata versiunea americana a trupei Beatles, iar Peter Tork, asemanat cu Ringo Starr, era tipul simpatic al grupului.

Tork era un muzician si un compozitor versatil care stia sa cante la mai multe instrumente desi in grupul sau canta la chitara bas si la clape. El a fost de asemenea solistul unor piese ca 'Long Title: Do I Have to Do This All Over Again', pe care le-a compus pentru filmul 'Head' (1968).

In serialul de televiziune 'The Monkees', in care participau membrii grupului, Tork a interpretat rolul glumetului.

Programul de televiziune, creat de producatorii Bob Rafelson si Bert Schneider, a fost creat ca replica la succesul comediilor muzicale ale grupului Beatles 'A Hard Day's night' si 'Help!'. Showul a castigat un premiu Emmy si a declansat o 'Monkeemanía', care a generat vanzari record de discuri si turnee internationale.

Potrivit The Washington Post, in 1967 trupa The Monkees a vandut 35 de milioane de copii ale albumelor ce contin hituri ca 'Daydream Believer', 'I'm a Believer' si 'Last Train to Clarksville'; care au ajuns toate pe primul loc in topurile muzicale.

Dupa premiera filmului 'Head', Tork a parasit trupa invocand diferente fata de restul membrilor si a inceput o cariera solo.

In anii 70, el a infiintat grupul Release, care nu a avut succes. A fost arestat pentru posesie de hasis, a lucrat ca profesor de scoala, sau chelner si a cheltuit mare parte din averea agonisita alaturi de The Monkees.

Intr-un interviu acordat ziarului britanic Daily Mail el a recunoscut ca a fost alcoolic, dar a reusit sa-si depaseasca dependenta in 1980.

Incepand cu anii 80 el s-a reintors la trupa The Monkees cu care a sustinut concerte si turnee de reunire.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img