sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Petre Daea spune ca Romania va primi un avans de 70% din platile de la Comisia Europeana: ‘La minutul 1 din cumpana noptii dam subventiile’

Distribuie:

Publicat:

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunţat că joi va merge la Comisia Europeană pentru a discuta concret despre despăgubirile pentru pesta pesta porcină africană, astfel încât să fie aduşi banii la bugetul de stat.

"Am fost ieri (luni n.r) la Consiliul de miniştri la Viena. Am vorbit cu comisarul Hogan (comisarul european pentru agricultură, Phil Hogan n.r). Joi mă duc la Comisie, discutăm concret cum putem să luăm banii de acolo, pentru că trebuie o serie întreagă de documente ce trebuie duse, situaţiile exacte, pentru a putea fi corect aşezate în procedurile pe care le susţine Uniunea Europeană. Suntem în contact cu Comisia Europeană şi evident vom face ce trebuie în aşa fel încât să aducem banii la bugetul stat, aşa cum am făcut de fiecare dată", a afirmat Daea, la Palatul Parlamentului.

Potrivit datelor prezentate de acesta, despăgubirile au fost date în cazul a peste 4.000 dintre cele 6.000 de dosare autorizate, în total fiind vorba despre 71 de milioane e lei, scrie agerpres.ro.

"Cu ce s-a dat şi azi se apropie de final o asemenea acţiune foarte importantă. În total este vorba de 71 milioane lei şi vor fi finalizate în următoarele săptămâni, având în vedere procedurile care trebuie îndeplinite. Aceste dosare se realizează la faţa locului, în faţa proprietarului căruia i s-a luat porcul respectiv, apoi urmează un traseu al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare, responsabilă din acest punct de vedere. Ei iau banii, ei distribuie aceste sume către cei afectaţi. Este vorba despre fonduri naţionale acum şi apoi europene", a mai spus Daea.

Citește și: Anunț făcut de Lucian Șova! O să se circule în curând pe această autostradă

Pe de altă parte, ministrul Agriculturii a subliniat că "s-a dispus ca şi România să primească un avans de 70% din plăţile directe, iar pe data de 16 octombrie, "la minutul 1 din cumpăna nopţii" se va da drumul la subvenţii pentru fermieri.

Petre Daea a reiterat că vor fi luate şi măsuri privind reluarea activităţii de creştere a porcilor în fermele afectate, unde va fi trimis material biologic.

Citește și: Surprize mari pentru Laurențiu Cazan, coordonatorul intervenției din 10 august-Ce îi pregătește Primăria Capitalei

"Deja am trimis în partea de nord-vest a ţării directorul care se ocupă cu activitatea de zootehnie din Ministerul Agriculturii. Pe baza programului, pe fiecare fermă în parte, ştiindu-se când s-a neutralizat focarul, trebuie să se realizeze anumite proceduri şi evaluăm, dacă lucrurile merg în paşi normali şi nu mai apar contaminări, după 90 de zile să putem să reluam activitatea acolo. Producătorilor respectivi le vom aduce acolo, prin grija Direcţiilor agricole, a Autorităţii Sanitare Veterinare, material biologic", a spus şeful MADR.

Întrebat despre evoluţia preţului cărnii de porc, Daea a subliniat că acesta a scăzut, însă piaţa va avea de suferit din cauza dispariţiei unor efective de porcine.

"Vedem că a scăzut preţul cărnii de porc. Evaluările acestea nu pot fi făcute acum, evident că piaţa va suferi, pentru că sunt efective de animale care au ieşit din total efective din ţară, dar suntem în programul acesta de repopulare.(…) Piaţa stabileşte cât va fi preţul de Crăciun", a mai spus ministrul Agriculturii.

El a subliniat că nu a reuşit să aibă luni, în Camera Deputaţilor, un dialog al responsabilităţilor instituţionale şi cei care vor să câştige electorat "pe acest necaz" nu vor reuşi acest lucru.

"Din nefericire n-am putut să am un dialog al responsabilităţii instituţionale, pentru că, din cele ce le-am văzut în sală şi ce am putut să decupez şi eu prin privirea mea necăjită şi stăruitoare pentru acest domeniu, am văzut că e mare relaxare pe acest necaz, pe aceste lacrimi ale producătorilor, ale celor necăjiţi şi afectaţi de această boală. Vor să câştige electorat, ceea ce nu se va întâmpla din punctul meu de vedere şi o spun ca un om cu experienţă în domeniu", a precizat ministrul Agriculturii.

Marţi, Camera Deputaţilor a dezbătut moţiunea simplă a liberalilor intitulată "După ciuma lui Caragea, România lovită de pesta lui Daea". Votul final va fi dat miercuri.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img