vineri, 19 aprilie, 2024

Petre Daea, veste uriasa pentru fermieri! De la 1 martie se da startul

Distribuie:

Publicat:

Ministerul Agriculturii (MADR) a anuntat luni ca bugetul alocat pentru platile compensatorii de dezvoltare rurala este mai mare de 2,6 miliarde euro. MADR a lansat si o invitatie catre fermieri ca, incepand din 1 martie 2018, sa solicite la APIA platile compensatorii de dezvoltare rurala prin cererea unica de plata, informeaza news.ro.

Cererile unice de plata se pot depune pana la jumatatea lunii mai la Centrele Judetene si Centrele Locale ale APIA.

Sunt eligibili fermierii care utilizeaza terenuri agricole situate in zonele eligibile pentru pachetele de agro-mediu si clima, in zonele afectate de constrangeri naturale sau cu alte constrangeri specifice si fermierii care utilizeaza terenuri aflate in conversie sau terenuri certificate in agricultura ecologica, potrivit ministerului. Printre noutatile aduse de catre MADR masurilor de mediu si clima incepand cu anul 2018 este introducerea a tre noi pachete in cadrul Masurii 10 – Agro-mediu si clima aplicabile pe terenuri agricole pentru conservarea speciilor acvila tipatoare mica (Aquila pomarina) si dropia (Otis tarda), precum si pe terenuri arabile pentru protejarea speciilor de pasari comune. In plus, ministerul permite includerea posibilitatii de a cumula pe aceeasi suprafata platile compensatorii acordate in cadrul pachetelor aplicabile pe pajisti permanente, atat prin Masura 11 – agricultura ecologica, cat si prin Masura 10 – agro-mediu si clima.

 

”Astfel, in functie de combinatia de pachete accesate, nivelul platilor cumulate poate fi cuprins intre 119 – 449 euro/ha/an pentru perioada de conversie si intre 153 – 483 euro/ha/an pentru perioada de mentinere a practicilor de agricultura ecologica”, se arata in comunicat. In plus, ministerul a anuntat cresterea nivelului platilor compensatorii acordate la nivel national pe pajisti permanente fara angajament de agro-mediu si clima cu 19 euro/ha/an pentru perioada de conversie si cu 18 euro/ha/an pentru perioada de mentinere a practicilor de agricultura ecologica, fata de anul 2017.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img