vineri, 19 aprilie, 2024

Petrecerile lunare a fostului ministru Gabriel Oprea.Vezi suma exacta

Distribuie:

Publicat:

Gabriel Oprea, cel care a ocupat intre 2009-2012 fotoliul din Ministerul Apararii, a chefuit in interes personal aproape 37.000 de euro. In medie, Oprea a organizat petreceri in valoare de 1.200 de euro lunar pentru apropiatii sai in restaurantele Ministerului Apararii, uitand sa plateasca nota de plata intotdeauna, iar mai multe chitante au fost eliberate pentru a acoperi gaurile din contabilitate, asa cum sustine Centrul Roman de Jurnalism Independent (CRJI).

Potrivit unui raport intern al Ministerului Apararii, Gabriel Oprea a organizat in perioada 2009-2012 diferite evenimente ”de interes personal” in cadrul institutiei militare, fiind servite atat persoane din minister, cat si din afara sa. Nota de plata pentru aceste evenimente se ridica la pana la 165.000 de lei, adica aproape 38.000 de euro.

Mai mult, cele mai multe chefuri date de Oprea in MApN au fost nefiscalizate. Astfel, raportul intern de audit arata ca rareori se elibera bon fiscal pentru produsele servite la petrecerile personale ale ministrului Gabriel Oprea de atunci.

“Vanzarea catre beneficiari a preparatelor de hrana de la liniile de autoservire din obiectivele M 100 (chiar sediul Ministerului Apararii – n.r.) si DT 2 fiind efectuata fara a se marca intotdeauna operatiunea respectiva pe casa de marcat, deci fara a se elibera bonuri de vanzare”, noteaza CRJI.

Platile pentru chefurile organizate de Oprea in restaurantele Ministerului Apararii erau facute uneori chiar si cu patru luni intarziere, tocmai pentru ca facturile eliberate cumulau valoarea meselor pentru una pana la trei luni. Insa, in general, chitantele erau eliberate la sfarsitul lunii la care s-au servit mesele catre apropiatii lui Oprea. CRJI mentioneaza ca in doua cazuri s-a facut plata in mod anticipat, pentru un anumit numar de zile din mai si iunie 2010.

Potrivit CRJI, Ministerul Apararii a facut in 2012 o plangere penala la Parchetul General care-l viza pe Gabriel Oprea. Printre faptele reclamate de MApN se numarau si petrecerile ”in interes personal” tinute de Oprea in restaurantele institutiei.

CRJI sustine ca cel mai propabil documentele de plata pentru chefurile lui Oprea au fost intocmite ulterior, spre finalul mandatului, intrucat s-a ajuns in situatia in care Oprea a platit anticipat, inainte sa stie cheltuielile care se vor face pentru cheful sau.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img