miercuri, 24 aprilie, 2024

Plamanii: aveti grija la fumul de la tamaie

Distribuie:

Publicat:

Fumul de la tamaie afecteaza plamanii. O echipa de la Universitatea din Carolina de Nord dezvaluie ca fumul de la tamaie, in interior, nu este un act banal pentru plamani. Cand este consumata asa, tamaia produce particule poluante care ii pot atinge in mod direct.

Pentru a analiza si intelege efectele particulelor de tamaie arsa asupra plamanilor, cercetatorii au masurat particulele si gazele emise de cele doua tipuri de tamaie.

Au ars tamaie timp de 3 ore intr-un laborator cu acelasi volum ca si intr-o camera de zi.

Celulele pulmonare umane au fost contactate cu acest fum, apoi au fost incubate timp de 24 de ore pentru a observa reactia lor. Un raspuns celular inflamator semnificativ a fost observat in urma arderii de tamaie. Cercetatorii au descoperit ca „raspunsul inflamator care rezulta din expunere este caracteristic astmului si altor afectiuni respiratorii si comparabil cu raspunsul la fumul de tigara”.

Studiile anterioare au aratat deja alte riscuri pentru sanatate cauzate de acest tip de inhalare: iritatia ochilor, nasului, gatului si pielii, simptome respiratorii, inclusiv astm, dureri de cap.

Rebecca Cohen, studenta la master in stiintele mediului, si Kenneth G. Sexton si Karin B. Yeatts, profesori asistenti de cercetare, au amintit ca „este esential sa ne gandim intotdeauna la aerisirea sau ventilarea camerei in care arde tamaia”.
Fumul de la tamaie afecteaza plamanii. Betisoarele parfumate, mai toxice decat tigarile

Fumul emanat de betisoarele parfumate este astfel mai toxic decat fumul de tigara, deoarece poate provoca mutatii genetice in celule, ceea ce poate duce la cancer.

Este un studiu condus de Dr. Rong Zhou, de la Universitatea de Tehnologie din China de Sud, care lanseaza aceasta alerta, in speranta ca o evaluare a produselor pe baza de tamaie va fi lansata de catre experti. Deoarece pentru moment, singurele incercari au fost efectuate pe rozatoare si ar trebui efectuate incercari mai mari pentru a testa efectele fumului de tamaie asupra omului.

Betisoarele de tamaie sunt mici bete de bambus acoperite cu rumegus inmuiat in uleiuri esentiale. Cand sunt arse, ele elibereaza particule in aer. Cand acestea sunt inhalate, pot fi prinse in plamani si pot provoca reactii inflamatorii. Dar sunt, de asemenea, mutagene, genotoxice si citotoxice, adica ataca materialul genetic si cresc riscul de leucemie sau cancer pulmonar prin modificarea ADN-ului celulelor.

Vivadiva studio

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img