vineri, 19 aprilie, 2024

”Planta-minune” cu care fermierii romani au dat lovitura. Profituri tot mai mari

Distribuie:

Publicat:

Dornici sa obtina un profit cat mai mare, unii dintre fermierii romani au renuntat la culturile traditionale si se ocupa mai nou de plante medicinale si aromatice.

Cine nu-si da recolta in restaurante ori o transforma in ceaiuri si tincturi, o vinde peste granita. Anul trecut, exportul de plante medicinale s-a apropiat de 3 milioane de euro.

Sotii Olar cultiva salvie pe 6.000 de metri patrati in Ocna Mures, judetul Alba. De pe intreaga suprafata spera sa obtina anul acesta 4 tone de plante.

Lidia Olar: “E o cultura foarte profitabila in comparatie cu porumbul si cu graul. De aceea ne-am si axat pe aceasta cultura. Semeni o data, cultivi 10 ani, nu mai investesti in lucrari.”

Eugen Olar: “Produsul finit e 12 lei/kilogram pe piata.”

Oamenii transforma o parte din productia de salvie in siropuri si tincturi – pe care le vand la targuri – iar restul o dau firmelor, care o prelucreaza. Planta este folosita atat in industria farmaceutica, cat si in cea alimentara si cosmetica.

O alta planta medicinala cultivata tot mai mult de fermierii romani este aronia.

Fermier: “Am optat pentru cultura de plante medicinale pentru ca am vrut sa creem produse noi. Este o super-planta. Aronia este foarte bogata in antioxidanti, este foarte buna pentru inima, regleaza nivelul de tensiune.”

Si plantatiile de menta s-au extins in ultimii ani.

Fermier: “Eu am lucrat ca barman intr-un restaurant mare si am vazut ca se folosea foarte mult atat in bucatarie, cat si in bar, si am decis sa pornesc si eu o afacere. am convins-o pe bunica sa imi dea terenul si acum culeg 5-10 kilograme pe zi. Nu am crezut ca va merge asa bine.”

Aceste culturi au castigat teren si dupa ce romanii si-au schimbat obiceiurile de consum. In restaurante, salvia da, tot mai des, aroma fripturilor, iar menta este folosita pentru limonada ori cocktailuri.

Intr-un local, de exemplu, se consuma in fiecare zi un kilogram de menta proaspata.

Statul vine in sprijinul fermierilor care cultiva plante medicinale si aromatice si le acorda subventii de pana peste 500 de euro pentru un hectar.

Oana Nastase, purtator de cuvant APIA Dambovita: “Daca sunt plante medicinale care se cultiva an de an, un producator isi va lua sprijinul pe hectar, in jurul a o suta de euro, plus ajutorul national tranzitoriu. Anul 2018 a fost de 14,7 euro la hectar. Daca plantele sunt perene si nu se cultiva anual, nu vor lua decat cei o suta de euro. Daca producatorul doreste sa inscrie exploatatia in agricultura ecologica, 350 de euro pe hectar pentru productia de plante medicinale.”

Anul trecut, romanii au trimis peste granita marfa in valoare de 2,6 milioane de euro.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img