vineri, 29 martie, 2024

Politisti portughezi, condamnati pentru violente impotriva unor tineri de culoare

Distribuie:

Publicat:

Opt poliţişti portughezi au fost condamnaţi luni de un tribunal pentru că au sechestrat, agresat şi insultat şase tineri proveniţi din rândul unei comunităţi de imigranţi africani într-un comisariat de la periferia Lisabonei, relatează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.ro.

La peste patru ani de la comiterea faptelor, agenţii condamnaţi au primit pedepse între două luni şi cinci ani de închisoare cu suspendare. Unul singur a fost condamnat la închisoare cu executare, un an şi jumătate, întrucât era recidivist.

Alţi nouă poliţişti au fost achitaţi de tribunal, care nu i-au găsit vinovaţi de acuzaţiile de tortură sau de o motivaţie rasistă a agresiunilor, a explicat judecătoarea Ester Pacheco.

Tribunalul a considerat că se află în faţa "unui caz de abuz grav de autoritate" din partea poliţiştilor, care au recurs la reţineri "nejustificate" şi apoi au încercat să-şi explice conduita printr-o "presupusă tentativă de invadare a comisariatului lor", a adăugat ea.

Faptele datează din februarie 2015, după arestarea unui tânăr din cartierul Cova da Moura, unde majoritatea populaţiei este provenită din rândul imigraţiei venite din Republica Capului Verde, una dintre fostele colonii africane ale Portugaliei.

Ceilalţi cinci tineri s-au deplasat la comisariat pentru a protesta împotriva acestei reţineri, dar au fost şi ei arestaţi. La momentul respectiv, ei aveau între 23 şi 25 de ani.

"Este o decizie inedită, însă pedepsele sunt derizorii", a afirmat Celso Lopes, una dintre cele două victime prezente luni în sala de audienţe a tribunalului din Sintra.

Potrivit media locale, este pentru prima dată când sunt condamnaţi în Portugalia atâţi poliţişti într-un caz de asemenea natură.

"Acest caz subliniază necesitatea unui control independent şi extern al activităţii forţelor de securitate", a reacţionat directorul filialei portugheze a ONG-ului Amnesty International, Pedro Neto. "Statul nu poate da greş faţă de victimele rasismului", a adăugat el într-un comunicat.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img