vineri, 19 aprilie, 2024

Politistii de frontiera sunt pregatiti pentru afluxul de calatori din perioada Sarbatorilor Pascale

Distribuie:

Publicat:

Ca urmare a faptului ca cetatenii moldoveni aflati in strainatate si studentii din R. Moldova care urmeaza cursuri in marile centre universitare din tara noastra se intorc acasa pentru a-si petrece Sarbatorile Pascale impreuna cu familia si rudele, in punctele de trecere a frontierei de la granita cu R. Moldova se preconizeaza o crestere a traficului de persoane si mijloace de transport, fapt pentru care conducerea Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Iasi a dispus toate masurile aflate in competenta pentru reducerea timpilor de asteptare si asigurarea unui control eficient, operativ si civilizat.

Astfel, s-au luat masuri de suplimentare a personalului care isi desfasoara activitatea la controlul documentelor si de crestere a numarului arterelor de control din punctele de frontiera, in limita configuratiei acestora. Este folosita la maxim capacitatea punctelor de trecere a frontierei si in cele mai aglomerate, in functie de trafic, vor fi suplimentate arterele de control pe sensul de intrare/iesire si echipamentele folosite pentru verificarea documentelor.

In acelasi timp, au fost dispuse masurile necesare pentru o supraveghere sporita a frontierei de stat, respectiv prevenirea si combaterea migratiei ilegale si a contrabandei cu bunuri de larg consum.

Recomandari:

Pentru evitarea aglomerarilor, Politia de Frontiera Romana recomanda participantilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de frontiera existente la granita, astfel incat sa se preintampine aparitia suprasolicitarilor doar a unora dintre acestea, din cauza unui numar mare de calatori, intr-un timp foarte scurt.

Reamintim punctele de frontiera existente la granita romano-moldoveana:

•    pe raza jud. Galati:   P.T.F. Oancea-Cahul

                                       P.T.F. Galati-Giurgiulesti

•    pe raza jud. Vaslui :    P.T.F. Albita-Leuseni

•    pe raza jud. Iasi:         P.T.F. Sculeni-Sculeni

•    pe raza jud. Botosani: P.T.F. Radauti – Prut-Lipcani

                                     P.T.F. Stinca-Costesti

Reamintim ca pentru a veni in sprijinul participanților la trafic, Politia de Frontiera Romana  a dezvoltat o aplicatie on-line, disponibila pe pagina de internet  www.politiadefrontiera.ro. Aceasta aplicatie on-line prezinta o medie a timpilor de asteptare in punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp, iar valorile afisate pot suferi modificari in functie de dinamica traficului in punctul de trecere respectiv, la un moment dat.

De asemenea, aplicatia foloseste modulul de navigatie furnizat de Google Maps si accesand tab-ul „directie de mers”, se pot configura trasee spre un anumit punct de trecere a frontierei. Timpii de asteptare sunt actualizati in timp real, fapt ce ajuta utilizatorul sa-si reconfigureze traseul catre un punct de frontiera ce inregistreaza valori de trafic scazute.

Verificari sistematice la frontiera

Reamintim ca, incepand cu luna noiembrie 2015, Politia de Frontiera Romana, in cooperare cu celelalte institutii care au atributii in punctele de trecere a frontierei, efectueaza verificari sistematice cetatenilor din state membre UE si non-UE care tranziteaza frontiera, atat pe sensul de intrare, cat si pe cel de iesire din tara, in conformitate cu prevederile legislatiei interne si internationale. Scopul acestor masuri este prevenirea tranzitarii frontierei de catre persoane, provenite din state aflate in zonele de conflict, care pot derula activitati ce reprezinta o amenintare reala la adresa securitatii interne si externe.

In acest sens, apelam la intelegerea celor care tranziteaza frontiera in aceasta perioada si precizam ca au fost dispuse toate masurile aflate in competenta institutiei pentru reducerea timpilor de asteptare si ca depunem toate eforturile in vederea asigurarii unui echilibru intre securitatea cetatenilor si fluenta traficului de calatori.

Politia de Frontiera a pus la dispozitia participantilor la traficul transfrontalier numarul de telefon 021.9590 unde pot semnala diferite aspecte despre modul in care a fost efectuat controlul la trecerea frontierei, sesizarile fiind preluate de catre politistii de frontiera care vor actiona in consecinta, legal, de la caz la caz.

Informatii privind punctele de trecere a frontierei sunt disponibile pe pagina de internet a Politiei de Frontiera Romane: www.politiadefrontiera.ro.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img