joi, 28 martie, 2024

Ponderea turismului in PIB s-a dublat de cand functioneaza Ministerul Turismului

Distribuie:

Publicat:

Ponderea turismului în Produsul Intern Brut (PIB) aproape că s-a dublat în ultimii doi ani şi jumătate, în perioada în care a funcţionat Ministerului Turismului, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, secretarul de stat din minister Cristina Târteaţă.

"De la înfiinţarea Ministerului Turismului, de acum 2 ani şi jumătate, conform Institutului Naţional de Statistică, avem o creştere a ponderii turismului în PIB de la 1,5% la 2,7%. Iată că aproape s-a dublat. Este o cifră foarte mică în comparaţie cu ţări care au fost astăzi la panel, Croaţia care are 20%, dar se bazează doar pe turism, sau Grecia. Dezideratul nostru e să ajungem undeva la 6-7%, iar România poate să atingă aceste cifre", a afirmat reprezentanta Ministerului Turismului, care a participat la Tulcea la conferinţa "Strategia Dunării – instrument de dezvoltare economică", organizată de această instituţie, în marja deţinerii de către România a preşedinţiei Strategiei UE a Regiunii Dunării şi a preşedinţiei Consiliului UE. 

Pentru a-şi atinge obiectivul, Ministerul Turismului a adoptat o serie de măsuri, printre care se numără şi Strategia ecoturistică, aprobată pe data de 30 mai şi care susţine turismul sustenabil în ariile protejate, potrivit sursei citate. 

"Ne dorim ca în toamnă să venim cu un rezultat palpabil, respectiv o primă rută care să pună în valoare ariile protejate în care să facem turism de calitate, turism sustenabil", a mai spus secretarul de stat din Ministerul Turismului. 

În timpul evenimentului, directorul executiv al Organizaţiei Mondiale a Turismului (OMT), Manuel Butler, a apreciat rezultatele obţinute de Ministerul Turismului din România, precum şi eforturile acestei instituţii pentru a construi un turism durabil. 

"Vreau să felicit în special România pentru munca excelentă pe care a făcut-o pe durata exercitării preşedinţiei rotative a Consiliului UE şi în special pentru munca dumneavoastră în turism. (…) Primiţi recunoştinţa mea pentru efortul şi devotamentul pe care-l dovediţi în promovarea turismului sustenabil în România. Vă mulţumesc pentru că faceţi o planetă mai bună", a menţionat reprezentantul OMT. 

Ministerul Turismului organizează zilele acestea la Tulcea, în marja deţinerii de către România a preşedinţiei Strategiei UE a Regiunii Dunării şi a preşedinţiei Consiliului UE, conferinţa ministerială cu tema "Strategia Dunării – instrument de dezvoltare economică", la care participă reprezentanţi ai Bulgariei, Croaţiei, Greciei şi Serbiei. 

Evenimentul include mai multe dezbateri, printre care "Perspective de cooperare regională transnaţională pentru dezvoltarea turismului riveran" şi "Turismul riveran sustenabil, perspective. Dezvoltare vs conservare". 

Dezbaterile care au început la Tulcea vor continua zilele următoare la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img