sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Poti sa te vindeci prin rugaciune?

Distribuie:

Publicat:

Cum functioneaza puterea vindecatoare a rugaciuni? Pagini, carti intregi au fost scrise despre nenumaratele aspecte ale vindecarii, iar, din punct de vedere biblic, comanda direct asociata cu vindecarea prin rugaciune vine de la Iacov 5:14:  “Este vreunul dintre voi bolnav? Sa-i cheme pe batranii bisericii, ei sa se roage pentru el şi sa-l unga cu untdelemn in Numele Domnului. Rugaciunea facuta cu credinta il va face bine pe cel bolnav, şi Domnul il va insanatosi, iar daca a savasit pacat, va fi iertat.“

Milioane de credinciosi de pe intreg mapamondul – indiferent de religia de care apartin – cred, intr-o mica sau mare masura, in puterea rugaciunii. Putere a rugaciuni pe care cei mai putin credinciosi si ateii convinsi o considera fie efect al autosugestiei, al meditatiei sau, pur si simplu, putere a subconstientului. Indiferent de grupul de care apartii din cele doua – credinciosi sau necredinciosi – nu poti nega multitudinea de cazuri de vindecare prin rugaciune raportate, de-a lungul vremii, in intreaga lume.

Sa ne intoarcem, totusi, la punctul de vedere principal al acestui articol: oamenii de stiinta mai sus mentionati si concluziile la care au ajuns acestia.

In urma celui mai riguros studiu facut pe aceasta tema – studiu realizat pe o perioada mai lunga de 10 ani si avand peste 1800 de subiecti – s-a ajuns nu la una, ci la mai multe concluzii.

Astfel, potrivit savantilor, rugaciunile facute de straini se pare ca nu au adus nicio imbunatatire in recuperarea integritatii fizice a pacientilor supusi operatiilor pe cord deschis.

De asemenea, pacientii care stiua ca au pe cineva care se roaga pentru ei au suferit mult mai multe complicatii post-operatorii – precum batai anormale ale inimii -, poate din cauza faptului ca si-au pus mai mult decat ar trebui baza in rugaciunile facute.

Studiul in cauza a starnit nenumarate controverse, nu numai in randurile celor care au aflat de el, ci si intre cercetatorii care au ajutat la el.

Pe de o parte exista tabara care sustinea, raspicat, ca rugaciunea este, fara doar si poate – cel mai bun receptor la durere si boala si ca poate usura suferinta printr-un mecanism care inca nu ne este noua foarte clar.

Pe de alta parte, tabara scepticilor considera ca orice suma de bani cheluita pe seama rugaciunii – si a religiei, implicit – este absolut in zadar, ea implicand, automat o interventie divina, supranaturala, care nu are nici cea mai mica legatura cu lumea exacta, matematica a stiintei.

Pana la acesta de fata, cel putin 10 studii s-au mai facut, pe tema efectelor rugaciunii asupra tamaduirii de boli, si toate 10 au avut, la final, rezultate mixte. Tocmai de aceea, toata lumea se astepta ca aceasta cercetare sa fie, in sfarsit, lamuritoare. Studiul a fost condus de un medic cardiolog, Herbert Benson si de directorul unui institut medical care se ocupa atat de mintea cat si de trupul omului, localizat in Boston.

Dupa publicarea studiului, cei 2 savanti care s-au ocupat de el, au spus oamenilor sa nu considere rezultatul cercetarii lor un verdict final, dar sa tina cont de el pe viitor, cand le vor spune celor suferinzi ca rugaciunea ii va salva. "Problema ridicata de studierea religiei din punct de vedere stiintific este aceea ca faceti rau fenomenului prin reducerea lui la elementele de baza care pot fi calculate, ceea ce atat la pangarirea stiintei cat si a religiei", a declarat Dr. Richard Sloan, profesor de medicina comportamentala la Universitatea Columbia si autorul cartii "Credinta oarba: Alianta nesfintita a religiei si medicinei".

Studiul a costat 2,4 milioane de dolari – marea majoritate a banilor venind de la Fundatia John Templeton, fundatie care sustine studiul religiei si al spiritualitatii -, a monitorizat 1802 pacienti de la 6 spitale, care au fost supusi unor operatii de dublu bypass. sursa: divahair.ro
D.F.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img