joi, 28 martie, 2024

Premierul ungar despre imigrantii

Distribuie:

Publicat:

Daca Grecia si-ar fi respectat obligatiile de a-si proteja frontiera maritima cu Turcia, atunci Ungaria nu ar fi fost nevoita sa ridice garduri in calea migrantilor, care acum nu mai pot fi opriti decat daca Germania va transmite un mesaj clar ca nu ii mai primeste, a subliniat premierul ungar Viktor Orban, el acuzand totodata institutiile Uniunii Europene ca prefera liderii ‘slabi’, cei ‘puternici’ fiind vazuti drept un ‘pericol’. ‘Nu suntem o natiune care sa iubeasca gardurile’, dar aceasta modalitate s-a dovedit a fi eficienta pentru oprirea migrantilor, a apreciat liderul conservator ungar, amintind ca in Europa mai exista si alte garduri la granite (precum cele din enclavele spaniole Ceuta si Melilla sau cel dintre Bulgaria si Turcia), dar despre care se vorbeste mai putin.

Intrebat despre divergentele sale cu cancelarul german Angela Merkel in urma deciziei acesteia de a primi imigrantii extracomunitari, hotarare urmata de intensificarea valului migrator, Orban a raspuns ca originea acestei crize este de fapt in Grecia, intrucat daca guvernul de la Atena si-ar fi protejat granita, care este si frontiera externa a spatiului Schengen, respectiva decizie a cancelarului Merkel nu ar mai fi contat. ‘Este o problema de vointa politica. Daca (grecii) nu au capacitatea sa o rezolve singuri, atunci sa ceara ajutor. Li s-a oferit acest ajutor, dar l-au respins. Si Ungaria a cerut ajutor Poloniei, Slovaciei si Cehiei (…) si ne-au oferit sprijin uman si tehnic pentru a construi gardul’, a indicat premierul ungar. UE se teme ca ar putea aparea o noua ruta, Albania-Italia, pentru traficul cu imigranti. El a apreciat in continuare ca acest aflux de migranti s-ar putea opri daca Angela Merkel va spune clar ca nu va mai permite trecerea ilegala si necontrolata a granitelor, practica devenita o afacere foarte profitabila pentru traficanti. In opinia premierului ungar, fluxul masiv de imigranti extracomunitari ridica si o problema de ‘legitimitate democratica’, pentru ca cetatenii europeni nu au fost intrebati daca sunt dispusi sa accepte acesti migranti. El a atras atentia si asupra dreptului statelor blocului comunitar de a nu impartasi anumite opinii. ‘In unele tari, liderii spun ca imigratia nu este periculoasa, ca este buna si este o oportunitate. Liderii stangii si liberalii spun acest lucru adesea in Europa. Noi, ungurii, avem alta parere. Nu dorim sa traim in societati paralele. Si vom avea societati crestine si islamice paralele. Cred ca orice natiune are dreptul sa-si aleaga aceasta formula. Si fiecare natiune are dreptul sa nu o aleaga. Iar Ungaria a decis. Nu dorim sa impunem nimanui opinia noastra, dar aparam dreptul suveran al Ungariei de a se organiza fara societati paralele’, a explicat seful executivului de la Budapesta.

Intrebat cati dintre imigrantii care au trecut granitele Ungariei inaintea ridicarii gardurilor la frontiera au ramas in aceasta tara, el a raspuns: ‘niciunul’. ‘In realitate, cine trece pe aici (prin Ungaria) nu cauta nici securitate si nici demnitate. (…) Ei nu vor sa ramana nici macar in Austria. Doresc sa mearga in Germania sau in Suedia. Este o imigratie ‘a la carte’, ce nu are nimic de-a face cu securitatea’, a spus in continuare Orban. El a atras totodata atentia ca problema imigratiei nu are ca singura cauza conflictul din Siria, datele statistice aratand ca exista un numar considerabil de migranti veniti din tari precum Pakistan, Afganistan, Bangladesh si din Africa. Prin urmare, ‘daca vom continua politica de invitare a imigrantilor, aceste popoare vor accepta invitatia’, a avertizat Orban. Cat despre problema Siriei, el a apreciat ca fara un acord cu Turcia niciun demers nu va reusi. Intrebat daca o acceptare a solicitarilor Ankarei, cum ar fi apropierea de UE, nu ar echivala cu ‘permiterea unui santaj constant din partea lui Erdogan’, premierul ungar a raspuns ca il ‘respecta mult’ pe acesta din urma, desi el este ‘oaia neagra’ a presei internationale. ‘Daca dorim ca societatea turca sa se dezvolte, este nevoie de un lider puternic, indiferent ca ne place sau nu. Dar Uniunii Europene nu ii plac leadership-urile puternice. In UE liderul bun este liderul slab. Liderul puternic este considerat periculos. Se doreste leadership-ul institutiilor. Fraze precum ‘eu propun’ sau ‘mi-as dori’ sunt inacceptabile. Trebuie sa spui ‘eu sugerez sa se discute…’ sau ‘institutiile ar trebui sa ia in considerare…”, a continuat liderul ungar, in opinia sa in perioadele de criza fiind necesare leadership-uri personale, iar cele colective sunt utile in perioadele de prosperitate. Referindu-se la relatiile sale cu Partidul Popular European (PPE), din care face parte si partidul sau, Fidesz, Orban a sustinut ca incercarile de a-l izola in acest grup politic au esuat, gratie si sprijinului pe care l-a primit din partea ‘bunicilor’ partidului, respectiv fostul presedinte al PPE Wilfried Martens, iar mai recent actualul presedinte Joseph Daul. Totusi, el a marturisit ca nu stie cum va actiona noua generatie de politicieni din grupul popular european.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img