joi, 25 aprilie, 2024

Premierul Viorica Dancila: “Vom analiza amploarea intarzierilor pentru identificarea unor solutii. Este si cazul spitalului regional ce va fi construit la Iasi”

Distribuie:

Publicat:

Prim-ministrul Viorica Dancila a discutat astazi, la Palatul Victoria, cu comisarul european pentru politici regionale, Corina Cretu, despre obiectivele Guvernului pentru perioada urmatoare, in scopul cresterii gradului de absorbtie a fondurilor europene. La intrevedere au participat, de asemenea, vicepremierul Paul Stanescu, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, Rovana Plumb, ministrul fondurilor europene, Sevil Shhaideh, consilier de stat, si Camelia Coporan, secretar general adjunct in cadrul Ministerului dezvoltarii regionale si administratiei publice.

”Am cerut ministerelor implicate ca, in termen de doua saptamani, sa-mi prezinte solutiile identificate astfel incat, la data de 31 decembrie 2018, Romania sa nu piarda niciun euro din fondurile europene care ii sunt alocate”, a declarat seful Executivului. De asemenea, premierul Viorica Dancila a subliniat ca are in vedere cresterea dimensiunii europene a guvernarii. In acest sens, seful Executivului a precizat ca le-a cerut membrilor Guvernului sa participe personal la reuniunile la nivel ministerial ale Consiliului Uniunii Europene, iar ministrului pentru afaceri europene sa-i prezinte stadiul implementarii directivelor comunitare. Pentru absorbtia fondurilor europene, prim-ministrul Viorica Dancila considera ca este foarte importanta pentru Romania o buna relationare intre Guvern si Bruxelles. ”Daca vom face acest lucru si il vom privi cu seriozitate, cred ca vom putea vorbi despre pasi inainte in ceea ce inseamna absorbtia fondurilor europene”, a adaugat seful Executivului. 

Membrii celor doua delegatii au trecut in revista pasii importanti inregistrati de Romania in materie de absorbtie a banilor europeni dupa acreditarea tuturor autoritatilor de management. 

Comisarul european Corina Cretu a confirmat progresele Romaniei in directia cresterii absorbtiei europene, exprimandu-si, totodata, increderea ca Executivul va avea in atentie toate problemele restante si va veni rapid cu cele mai bune solutii pentru a accelera absorbtia de fonduri europene. ”Am convenit sa gasim impreuna un plan de actiune si sa primim propuneri de accelerare a fondurilor europene pana la 23 februarie. Am asigurat-o, inca o data, pe doamna prim-ministru de tot sprijinul meu si al Comisiei, la fel ca in ultimii ani, cand am ajutat Romania sa foloseasca la maxim banii europeni”, a declarat oficialul european.

Referindu-se la stadiul unor proiecte prioritare de investitii din cadrul Programul Operational Infrastructura Mare (POIM), premierul Viorica Dancila a aratat ca in termen de cel mult o luna va analiza cu ministrii de resort amploarea actualelor intarzieri, pentru identificarea unor solutii viabile. Este cazul unor proiecte precum autostrada Campia Turzii – Ogra – Targu Mures, constructia liniei de metrou M6 Gara de Nord – Otopeni si constructia celor trei spitale regionale la Cluj, Iasi si Craiova. In cadrul aceluiasi program operational, proiectele autostrazii Sebes-Turda si de reabilitarea caii ferate Radna-Gurasada-Simeria sunt in grafic.

Guvernul va sustine, de asemenea, includerea Vaii Jiului in proiectul-pilot lansat de Comisia Europeana pentru finantarea proiectelor de dezvoltare a zonelor miniere, premierul Viorica Dancila si comisarul european Corina Cretu convenind ca in perioada urmatoare Romania sa transmita Comisiei Europene o solicitare in acest sens.

In 2017, Romania a avut de indeplinit 34 de conditionalitati si a finalizat acreditarea autoritatilor de management. In prezent, bugetul total pentru apelurile lansate este de 21,7 miliarde de euro, ceea ce reprezinta 79% din suma alocata.

In 2017, Romania a solicitat Comisiei Europene suma de 1,24 miliarde de euro; ca termen de comparatie, in 2016 nu a fost solicitata nicio suma de rambursare pentru cadrul financiar 2014-2020.
Rambursarile facute de catre Comisia Europeana in 2017 au insumat 1,09 miliarde euro, iar pentru 2018 suma totala pe care autoritatile romane trebuie sa o solicite la rambursare pentru a nu exista risc de dezangajare catre CE este de 1,73 miliarde de euro.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img