vineri, 19 aprilie, 2024

Premonitie infricosatoare pentru vara acestui an: “Vom avea un an dezastruos, cu distrugeri severe ale culturilor agricole”

Distribuie:

Publicat:

Exista numeroase motive de ingrijorare in privinta prognozei pentru lunile iulie, august si septembrie.

Fostul director al Administratiei Nationale de Meteorologie, Ion Sandu, a avertizat ca exista riscul ca, pentru agricultura, „sa avem un an dezastruos, cu distrugeri severe ale culturilor agricole”.

„Perioadele normale vor fi rare. Anul trecut in iulie si august a fost seceta, din tendinte s-ar putea sa fie o seceta atat de puternica, incat culturile de primavara sa fie total compromise. Sunt motive de ingrijorare si nu mai e timp sa se astepte sa se faca perdele de protectie”, a explicat Ion Sandu.

„Poti sa ai 40 de litri intr-o singura zi si tot e seceta, ca in restul lunii nu mai ploua deloc”, a mai spus Sandu.

Pentru lunile martie – mai, estimarile sezoniere de la Centrul European pentru prognoza (ECMWF) anunta cantitati de precipitatii apropiate de mediile multianuale in regiunile sudice si sud-estice, iar in restul teritoriului vor prezenta o tendinta spre excedent.

Aceleasi estimari spun ca vara lui 2017 vine, din punct de vedere meteo, cu temperaturi apropiate de normele climatologice in luna iunie si peste acestea in iulie si august, indeosebi in zonele sudice, sud-estice si local cele vestice. 

Din punct de vedere al precipitatilor, in iunie 2017 vor fi apropiate de mediile multianuale in regiunile centrale si nordice, iar in restul teritoriului vor avea o tendinta spre deficit. Iulie si august 2017 vom avea deficit de precipitatii in cea mai mare parte a tarii, cele mai mici valori estimandu-se a in special in zonele sudice si sud-estice ale tarii.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img