joi, 28 martie, 2024

Presedintele Iohannis a vorbit in Parlament-TEXT

Distribuie:

Publicat:

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, se va adresa Parlamentului, seful statului facand solicitarea de a lua cuvantul in urma cu mai multe zile. Seful statului va discuta despre votul prin corespondenta si votul acordat in cazul deputatilor gasiti in stare de incompatibilitate.

Presedintele a ajuns la Parlament, iar in sala si-au facut aparitia si premierul Victor Ponta si reprezentantul Ambasadei SUA la Bucuresti.

– Vin in fata dvs. asa cum am promis ca voi face la inceputul fiecarei sesiuni parlamentare, pentru a aduce in discutie probleme pe care le consider importante pentru oameni.

– Pornesc de la angajamentele pe care le-am asumat si de la asteptarile pe care le au cetatenii in slujba carora ne desfasuram activitatea.

– Calea pe care am ales-o in exercitarea mandatului meu este in primul rand cea a dialogului. Voi repeta de cate ori va fi nevoie: imi doresc un Parlament puternic si care sa se bucure de increderea cetatenilor.

– Nu pot concepe o Romanie puternica fara ca institutia sa cea mai reprezentativa sa fie pe masura.

 Presedintele Romaniei are atributul promulgarii legilor dupa adoptarea lor in Parlament. Intreaga functionare a statului, a economiei si societatii, depinde de relatia cu legea, de modul in care sunt concepute, initiate, aplicate si respectate legile. De aceea, am acordat o atentie deosebita legilor care au venit la promulgare.

– Am constatat cu aceasta ocazie si unele aspecte care pun problema calitatii si coerentei legilor.

– Am constatat de asemenea ca prin doua legi distincte, trimise aproape in acelasi timp spre promulgare, s-a modificat acelasi act normativ.

– Oamenii isi doresc norme juridice mai clare si mai simple care sa nu se schimbe pur si simplu peste noapte.

– Aceasta realitate trebuie sa capete un raspuns.

– In prezent, in Romania sunt in vigoare aproape 14.000 de legi, ordonante si hotarari ale Guvernului.

– De la intrarea in vigoare si pana in prezent, legi care privesc domenii fundamentale privind functionarea economiei si societatii romanesti au fost modificate de multe ori – vechiul Cod Fiscal de 135 de ori.

– In spatele legilor sunt concetatenii nostri, cu problemele, preocuparile si vietile lor. In spatele acestor cifre sunt elevii care nu stiu dupa ce manuale vor invata si ce examene vor da. Sunt pacientii si medicii, sunt atreprenorii care vor sa investeasca, dar nu stiu ce taxe vor plati si cate.

– Marile sisteme publice au suferit probabil cel mai mult de pe urma incertitudinii, a schimbarilor frecvente, deseori schimbate de calcule politice si conjuncturi.

– Modul in care se fac si se schimba legile in Romania este una dintre aceste consecinte.

– A cauta vinovati pentru aceasta situatie nu ar folosi astazi la nimic.

– Abordari de tipul dam azi o lege si maine o modificam prin ordonanta trebuie sa dispara, ca o dovada de responsabilitate in exercitarea competentelor.

– Acesta poate sa fie momentul zero de la care poate sa porneasca recrdibilizarea legii ca act fundamental al Parlamentului.

– Parlamentul poate si ar trebui sa se plaseze in centrul unui demers de simplificare a legislatiei din Romania.

– Ce va insemna acest lucru? Pacientul stie clar ce drepturi are, cat plateste si ce servicii plateste. Investitorul isi va putea dezvolta un plan de afaceri pe 10 ani, fara teama ca nu va sti ce taxe trebuie sa plateste.

– Va insemna ca elevul care intra in clasa I si parintii lui vor sti ce studiaza, ce examene trebuie sa dea si va putea sa-si contureze viitorul pe 10-15 ani.

– Doresc sa readuc in discutie tema educatiei.

– Experimentele de pana acum ne-au aratat ca nici modificarile de legislatie, nici intelegerile pe hartie intre actorii politici, neurmate de actiuni, nu pot conduce la transformarea profunda a Educatiei din Romania. Aceasta nu poate sa vina exclusiv din afara sistemului, asa cum nu poate fi generata din interiorul sistemului.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img