vineri, 29 martie, 2024

Presedintele Romaniei solicita asistenta de la Banca Europeana de Investitii

Distribuie:

Publicat:

Klaus Iohannis a primit marti, la Palatul Cotroceni, vizita delegatiei Bancii Europene de Investitii (BEI), conduse de seful BEI, Werner Hoyer, context in care a solicitat institutiei europene asistenta tehnica pentru Romania si a mentionat importanta crearii unei Banci de Dezvoltare pentru facilitarea marilor proiecte de investitii.

Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, in cadrul intrevederii au fost prezentate rezultatele cooperarii economice dintre Romania si BEI, in situatia in care anul 2015 a consemnat totusi o reducere a finantarii contractate. In acest context, conducerea Bancii s-a aratat increzatoare ca nivelul finantarii va reveni rapid, pe fondul concretizarii mai multor proiecte ramase nefinalizate.

In comunicat se mai arata ca subiectul predilect al cooperarii dintre Romania si Banca Europeana de Investitii vizeaza dimensiunea investitionala a “Planului Juncker”, derulat prin Fondul European pentru Investitii Strategice (FEIS). “La solicitarea presedintelui Romaniei, conducerea BEI a oferit intreaga sa disponibilitate pentru a sustine Romania prin asistenta tehnica, expertiza asigurata de specialistii Bancii in tara noastra”, se precizeaza in comunicat.

Presedintele Klaus Iohannis a mentionat importanta crearii unei Banci de Dezvoltare, ca vehicul investitional menit sa faciliteze finantarea marilor proiecte de investitii, subiect in legatura cu care conducerea BEI si-a anuntat, de asemenea, suportul tehnic. Discutiile au vizat si cadrul legislativ national al parteneriatului public-privat si modalitatile in care acesta poate fi imbunatatit, precum si nevoia de implicare consistenta a sectorului privat in acest tip de proiecte.

“In contextul economic actual, in care Romania inregistreaza o crestere economica robusta, conducerea Bancii Europene de Investitii a evidentiat nevoia continuarii reformelor structurale, astfel incat sa fie asigurat un cadru cat mai competitiv pentru evolutiile economice viitoare”, se mai arata in comunicat.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img