sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Presedintele rus este acuzat ca a ordonat asasinarea unui spion

Distribuie:

Publicat:

Avocatul soţiei şi fiului lui Aleksandr Litvinenko, un fost spion rus asainat la Londra în 2006, a profitat de pledoaria sa finală în cadrul anchetei publice pentru a-l acuza pe preşedintele rus Vladimir Putin că a “ordonat personal asasinarea” acestuia.

 Rusia a denunţat, fără nicio surpriză, ancheta publică efectuată de către un judecător britanic, deschisă în ianuarie şi care s-a încheiat vineri. Acum judecătorul Robert Owen urmează să-şi prezinte concluziile până la sfârşitul anului, relatează Le Monde în pagina electronică.

Potrivit avocatului familiei Litvinenko, Ben Emmerson, scrie The Guardian, există suficiente probe cu privire la implicarea directă a preşedintelui rus – şi anume faptul că poloniul este de origine rusească şi legăturile unuia dintre acuzaţi, Andrei Lugovoi, cu Putin, constând în faptul că ambii au făcut parte din KGB (serviciile secrete ruse, care au devenit între timp FSB).

Potrivit BBC, Ben Emmerson a declarat în finalul pledoariei că responsabilitatea statului rus a fost dovedită “dincolo de orice îndoială rezonabilă”. Văduva fostului spion rus, Maria litvinenko, a spus că ea crede că “asainii (soţului ei) şi comanditarii lor” au fost “demascaţi”.”Acest lucru nu s-ar fi putut întâmpla fără ştiinţa şi consimţământul domnului Putin”, a subliniat ea.

sursa:medifax.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img