sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Pretul gazelor va creste de la 1 iulie. Vezi cu cat

Distribuie:

Publicat:

Pretul de achizitie a gazelor naturale din productia interna pentru clientii casnici si producatorii de energie termica va creste, incepand cu 1 iulie, la 60 lei/MWh, de la 53,3 lei/MWh in prezent, si ar putea ajunge la 90 lei/MWh in 2020, conform unui proiect de HG publicat joi pe site-ul Ministerului Energiei.

Conform noului calendar de liberalizare stabilit cu Comisia Europeana, Fondul Monetar International si Banca Mondiala, pretul gazelor naturale din productia interna pentru consumatorii casnici si producatorii de energie termica va creste de la 1 iulie 2016 la 66 lei/MWh, de la 1 aprilie 2017 la 72 lei/MWh, 1 aprilie 2018 — 78 lei/MWh, 1 aprilie 2019 — 84 lei/MWh si 1 aprilie 2020 — 90 lei/MWh.

“Pretul de achizitie a gazelor naturale din productia interna pentru clientii casnici si producatorii de energie termica, numai pentru cantitatile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termica in centralele termice destinate consumului populatiei, incepand cu luna aprilie 2018, va fi reevaluat si se va stabili in urma unei analize care sa aiba in vedere o serie de elemente de influenta, cum ar fi: conditiile de piata, pretul gazelor naturale inregistrat pe piata interna si in Europa, dezvoltarile din sector, diferentele de curs etc”, se mentioneaza in proiect.

Nota de Fundamentare a proiectului mentioneaza ca, in urma discutiilor care au avut loc cu reprezentantii Fondului Monetar International, Uniunii Europene si Bancii Mondiale, in cadrul misiunilor de evaluare din perioada ianuarie — mai 2015, au fost elaborate mai multe scenarii de calendar de liberalizare a pretului gazelor naturale din productia interna (pretul de achizitie a gazelor naturale din productia interna pentru clientii casnici si producatorii de energie termica, numai pentru cantitatile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termica in centralele termice destinate consumului populatiei), cu aplicare incepand de la 1 iulie 2015.

Toate scenariile au fost concepute cu aplicarea unei cresteri de pret pentru productia interna incepand cu data de 1 iulie 2015. Din acest motiv, pentru predictibilitate, s-a considerat ca ar fi util, pentru piata in general, ca acest calendar sa urmareasca o singura crestere anuala a pretului productiei interne, componenta a pretului final reglementat, odata cu stabilirea tarifelor, respectiv in luna aprilie a fiecarui an. De asemenea, alegerea perioadei aprilie an curent — martie an urmator a avut in vedere si ciclul de injectie-extractie, care se realizeaza in aceeasi perioada.

Reprezentantii FMI, ai UE si BM au solicitat ca pretul productiei interne pentru clientii casnici si producatorii de energie termica sa fie, incepand cu data de 1 iulie 2015, de 62 lei/MWh, motivat de faptul ca in calendarul agreat in anul 2012 la data de 1 iulie 2015 era prevazuta aceasta valoare a pretului productiei interne.

Romania s-a angajat in cadrul Memorandumului de Intelegere semnat cu Comisia Europeana si, respectiv, in Scrisoarea de Intentie semnata la data de 14 septembrie 2011 cu Fondul Monetar International, parte integranta a Acordului de Intelegere de tip preventiv semnat cu FMI si Comisia Europeana, sa elimine gradual preturile reglementate in sectorul gazelor naturale, atat pentru consumatorii non-casnici, cat si pentru consumatorii casnici.

Avand in vedere gradul redus de suportabilitate la nivelul clientilor casnici si efectele financiare dificile generate de cresterea pretului final la clientii non-casnici in cadrul procesului de convergenta a preturilor productiei interne la preturile de import si de eliminare a preturilor finale reglementate, autoritatile romane au convenit cu organismele financiare internationale un calendar de eliminare treptata a preturilor reglementate la gaze naturale.

Acest calendar a fost aprobat in luna mai 2012 de catre Guvernul Romaniei, printr-un Memorandum, iar prevederile acestuia s-au regasit in cele ale Legii energiei si gazelor naturale nr. 123/2012 si au constat in eliminarea preturilor reglementate pana la 31 decembrie 2014 pentru clientii finali non-casnici, si pentru clientii casnici pana la 31 decembrie 2018.

Ulterior, prin modificarile si completarile aduse Legii energiei si gazelor naturale nr. 123/2012 de catre Parlamentul Romaniei, termenul de liberalizare pentru clientii casnici si producatorii de energie termica, numai pentru cantitatile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termica in centralele de cogenerare si in centralele termice destinate consumului populatiei a fost extins pana la data de 30 iunie 2021.

Avand in vedere aceste prevederi, consumatorii non-casnici aflati in piata reglementata pana la data de 31 decembrie 2014 au devenit clienti eligibili incepand cu data de 1 ianuarie 2015.

‘Calendarul de liberalizare convenit cu organismele financiare internationale a fost respectat pana in luna iulie 2014, moment in care premisele luate in considerare la momentul initierii actiunii de liberalizare a pietei reglementate de gaze naturale din Romania au fost devansate de dinamica sectorului gazelor naturale, aceasta din urma dovedindu-se a fi mai accelerata’, se arata in Nota de Fundamentare.

Avand in vedere gradul redus de suportabilitate la nivelul clientilor casnici, in ceea ce priveste preturile gazelor naturale platite de populatie, Guvernul Romaniei a luat decizia ca pana la data de 1 iulie 2015, preturile gazelor naturale produse in Romania si platite de populatie sa nu creasca.

Astfel, in conformitate cu prevederile Hotararea Guvernului nr. 5/2015 privind stabilirea pretului de achizitie a gazelor naturale din productia interna pentru clientii casnici si producatorii de energie termica, Guvernul a decis ca pana la data de 30 iunie 2015 pretul de achizitie a gazelor naturale sa fie de 53,30 lei/MWh.

Guvernul Romaniei s-a angajat ca, impreuna cu ANRE, sa elaboreze un nou grafic de liberalizare pentru perioada 1 iulie 2015 — 30 iunie 2021, care sa tina cont de trendul descrescator al evolutiei preturilor din regiune ale hidrocarburilor, precum si de perioada mai lunga de aliniere agreata cu institutiile financiare internationale.

In perioada iulie 2014 — martie 2015, in cadrul discutiilor cu reprezentantii Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale, in ceea ce priveste elaborarea si implementarea unei noi foi de parcurs (Calendar) pentru sectorul gazelor naturale, partea romana a sustinut, printre altele, implementarea unui noul calendar incepand cu data de 1 iulie 2015, propunerea ce a avut la baza necesitatea de a realiza, pe de o parte o analiza a pietei de gaze pentru a fundamenta noul calendar de liberalizare si, pe de alta parte, de a identifica cu exactitate consumatorii vulnerabili astfel incat, in paralel cu noul calendar de liberalizare, sa fie implementata o metodologie transparenta de subventionare directa a consumatorilor vulnerabili.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img