vineri, 29 martie, 2024

Probleme in comercializarea strugurile din zona Husi

Distribuie:

Publicat:

Panica printre randurile micilor producatori de struguri din zona municipiului Husi. Oamenii nu isi pot comercializa productia deoarece procesatori ii obliga  sa detina un carnet de viticultor,toate acestea in urma unui act normative emis in anul 2015.

Conform Legii viei si vinului 164/2015, producatorii de struguri pentru vin pot sa-si comercializeze productiile doar in baza carnetelor de viticultor, insa aceste documente nu pot fi emise in cazul producatorilor care nu au declarat in anul 2003 suprafetele pe care le detin.

Potrivit  (DAJ) Vaslui, o solutie pentru acesti producatori ar fi aceea de a-si comercializa produsele doar pe baza autorizatiilor emise de primarii, insa unii procesatori nu accepta acest lucru.

‘Sunt producatori care nu si-au declarat in anul 2003 suprafetele cu plantatii in registrul cu plantatiile viticole, motiv pentru care nu putem emite acest carnet de viticultor si prin urmare oamenii nu-si pot vinde strugurii la procesatori. O solutie ar fi ca acesti producatori sa utilizeze carnetul de comerciant emis de primarie, avand in vedere ca si acesta este un document oficial, dar nu stim daca procesatorii accepta aceasta varianta’, a declarat, miercuri, directorul Directiei pentru Agricultura a Judetului Vaslui, Gigel Crudu.

Pana in prezent, 10 producatori din zona municipiului Husi s-au confruntat cu probleme legate de imposibilitatea de a-si comercializa productiile de struguri. Producatorii cu problema detin suprafete de pana la un hectar de vita de vie. Anul acesta, la nivelul judetului Vaslui s-a inregistrat o productie medie de aproximativ 7 – 8 tone la hectar.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img