joi, 28 martie, 2024

Procesul a două femei acuzate de asasinarea lui Kim Jong Nam va continua

Distribuie:

Publicat:

Procesul a două femei acuzate de asasinarea anul trecut în Malaezia a fratelui vitreg în dizgraţie al liderului nord-coreean, Kim Jong Nam, va continua, a anunţat joi un tribunal malaezian, informează France Presse, potrivit Agerpres.

După audierea argumentelor parchetului, instanţa din Shah Alam, în apropiere de Kuala Lumpur, a estimat că probele prezentate împotriva indonezienei Siti Aisyah şi vietnamezei Thi Huong sunt suficiente pentru a susţine acuzaţia de crimă cu premeditare, a declarat preşedintele jurisdicţiei, Azmi Ariffin. 

La audierea precedentă în iunie, judecătorul a declarat că va lua o decizie pe 16 august, ce ar putea fi fie o achitare sau continuarea procesului pentru a permite celor două femei să se apere împotriva acuzaţiilor împotriva lor. 

Fratele vitreg al lui Kim Jong Un a fost asasinat la 13 februarie 2017 pe aeroportul din Kuala Lumpur de cele două femei care i-au aruncat în faţă o substanţă ce s-a dovedit a fi VX, un agent neurotoxic, versiunea foarte ucigătoare a gazului sarin considerat ca o armă de distrugere în masă. Kim Jong Nam a decedat la scurt timp după aceea.

Citește și: India: Cel puţin 67 de persoane au murit în urma inundaţiilor şi alunecărilor de teren

Cele două acuzate au negat de la început orice intenţie de a-l ucide. Ele susţin că au fost recrutate pentru a participa la ceea ce credeau a fi fost o farsă gen "camera ascunsă", dar care s-a dovedit a fi un complot pus la cale de agenţi nord-coreeni. 

Patru nord-coreeni acuzaţi în acest caz au fugit din Malaezia în ziua asasinării. De la început, Coreea de Sud a acuzat Nordul că a orchestrat asasinatul, ceea ce Phenianul a respins întotdeauna. Kim Jong Nam era un critic al regimului nord-coreean şi trăia în exil. 

Pentru acuzare, este un "asasinat minuţios planificat şi executat" de cele două femei "instruite" pentru a asigura succesul operaţiunii. 

Pe de altă parte, apărarea denunţă o anchetă "superficială" şi cere achitarea acuzatelor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img