vineri, 29 martie, 2024

Producatorii locali confirma declaratiile ministrului Agriculturii: Tiruri intregi cu marfa expirata din alte tari sunt aduse in Romania

Distribuie:

Publicat:

Producatorii locali spun ca nu este o surpriza sa auda de la ministrul Agriculturii ca in Romania sunt aduse produse expirate sau aproape de termen pentru a fi distribuite pe piata, insa reprezentantii supermarketurilor spun ca nimeni nu si-ar asuma asa ceva fiindca si-ar pierde clientii

Producatorii locali spun ca nu sunt surprinsi de afirmatiile ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, dintr-un interviu acordat Ziarului Financiar in care spune despre Romania ca este „o piata de mana a zecea in care se aduc produse din strainatate cu termene expirate”. Insa, reprezentantii marilor supermarketuri spun ca nimeni nu si-ar asuma sa puna pe rafturi astfel de produse fiindca si-ar pierde imediat credibilitatea si clientii.

„In primul rand trebuie sa spun ca sunt surprins ca un ministru al Agriculturii are astfel de date si nu vedem deja si arestari. Cum sa aduci alimente expirate si cum sa falsifici produse alimentare facand chestii din astea? Nu stiu de unde are aceste date, si eu am informatii ca se intampla astfel de lucruri, tiruri intregi cu marfa expirata in alte tari sunt aduse in Romania si aici se practica astfel de lucruri, dar nu am cum sa probez aceste informatii. Cred ca autoritatea statului ar trebui sa verifice si sa depisteze atsfel de cazuri. Aici, cu toate ca nu sunt de acord cu ministrul Agriculturii pe foarte multe subiecte, aici pot spune ca da, intr-adevar, am si eu astfel de informatii, iar noi, ca stat, trebuie sa luam cele mai severe masuri sa stopam aceste lucruri”, a declarat pentru MEDIAFAX Costel Caras, fermierul care in 2013 a aruncat in camp 8.000 de litri de lapte in semn de protest pentru ca nu mai are cui sa il vanda de la izbucnirea scandalului laptelului contaminat cu aflatoxina.

El a mai spus ca peste 60% din piata Romaniei nu mai este a romanilor si ca toata piata serioasa este stapanita de firme multinationale care detin marile lanturi. „Foarte curand, noi o sa fim in genunchi, toata tara va fi terminata si nu vom putea face altceva decat sa aducem mancare din import pentru ca daca distrugem agricultorul roman, el nu se va mai apuca de agricultura in vecii vecilor”, a atras atentia Costel Caras.

La randul sau, Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania, spune ca trebuie doar sa vedem ce se intampla pe piata pentru a ajunge la o concluzie.

„Cum credeti ca pot veni produsele mai ieftin de afara, stiind prea bine care sunt costurile reale. Cum credeti ca ne-au invadat cu carne de porc piata? Noi asiguram in momentul de fata 30% din piata carnii de porc, dar firmele sunt aproape de faliment. Am putea acoperi aproape 100%, dar ne-au omorat piata cu carnea de porc venita din afara care se vinde la niste preturi derizorii. Cum va explicati? Vinde producatorul acela in pierdere? Sunt convins ca ministrul are datele. (…) Daca te duci afara, uitati-va la ce preturi e carnea de porc, in Belgia e intre 8-10 euro. Aceeasi carne, la noi o gasesti intre 3-4 euro, carne importata din strainatate. Cum va explicati? Si carnea asta e produsa acolo, la noi se adauga si costul de transport”, a spus Laurentiu Baciu pentru MEDIAFAX.

Reprezentantii supermarketurilor spun ca afirmatiile ministrului Agriculturii nu au nicio baza.

„Ce pot sa comentez cand un ministru al Agriculturii face astfel de declaratii? Va dati seama ca nimeni nu ar putea sa-si permita luxul sa-si piarda clientii, nimeni nu-si poate permite sa puna astfel de produse pe piata. Efectiv sunt fara grai. Nu stiu nimic despre ceea ce spune ministrul. ANSVSA-ul si ANPC-ul vin si fac controale, noi suntem consiliati unde se greseste. Controlul e un lucru bun, iti arata unde gresesti si cum poti remedia. Nimeni nu lasa zone din acestea sensibilie necontrolate. La nivel de retele comerciale, numarul producatorilor romani este in crestere si a crescut an de an si asta pentru ca piata cere”, a declarat Florin Capatana, vicepresedinte Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRC).

Insa, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania Laurentiu Baciu spune ca supermarketurile nu si-ar pierde clientii fiindca acestia nu pot constata calitatea carnii. „Trebuie un examen de specialitate, cati din tara asta am putea constata? Ti-ar trebui laborator, cunostiintele necesare de a afla daca marfa e buna sau nu. Pe asta mizeaza. Cine-i controleaza? Daca vorbim de organele de control din Romania, aici ma abtin”, a mai spus Baciu.

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat miercuri intr-un interviu acordat ZF ca „Romania este o piata de mana a zecea in care se aduc produse din strainatate cu termene expirate. Aici este o piata in care importatorii se orienteaza si aduc produse la sfarsit de termen de valabilitate sau chiar depasit. In Romania sunt cazuri in care salamul se spala cu otet; se schimba saramura la branza, iar branza se baga din nou la vanzare. Statul nu-si face datoria, ANPC-ul nu si-o face. Altii controleaza ce intra din Romania, noi de ce sa nu controlam ce primim de la altii?“, a mai spus ministrul.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img