vineri, 19 aprilie, 2024

Produse de slaba calitate comercializate in magazinele din Romania. Ce diferente s-au descoperit in Ungaria si Slovacia

Distribuie:

Publicat:

Slovacia si Ungaria au prezentat la Bruxelles modul in care au desfasurat anchetele din care a reiesit ca jumatate dintre produsele consumate de cetatenii lor sunt de o calitate mai slaba fata de aceleasi produse comercializate pe rafturile magazinelor din Vestul Europei. In Romania, Ministerul Agriculturii pastreaza metoda de analiza la secret.

Ungaria si Slovacia au prezentat in cadrul ultimei intalniri a Consiliului Agricultura si Pescuit care functioneaza sub egida Consiliului UE concluziile studiilor efectuate pentru a da un verdit cu privire la posibilul dublu standard de calitate a produselor comercializate in Europa de Vest fata de cele din Centrul si Estul Europei. 

“In ultimii ani, urmare a liberului schimb de produse, temerile cu privire la asa-zisul dublu standard de calitate a produselor comercializate sub acelasi nume si cu acelasi tip de eticheta au crescut. Aceste produse sunt vandute in diverse state UE de cele mai multe ori de acelasi producator. Urmare a unui numar tot mai mare de intrebari pe aceasta tema venite din partea consumatorilor, mai multe state membre, printre care Slovacia si Ungaria, au facut teste si evaluari ale produselor comercializate sub acelasi nume, cu aceeasi eticheta si in aceleasi ambalaje”, explica autoritatile celor doua state in documentul prezentat in cadrul dezbaterilor Consiliului Africultura si Pescuit.

Cum au facut slovacii 

In cazul Slovaciei, analizele comparative s-au efectuat pe 22 de produse din diferite categorii (sase produse lactate, cinci tipuri de produse din carne, doua produse din peste, doua tipuri de ciocolata, un produs de patiserie, doua bauturi racoritoare, o cafea, un amestec de condimente, un condiment si un brand de ceai) respectandu-se “principiul obiectivitatii”, dupa cum au afirmat autoritatile slovene. Astfel, au fost comparate produse identice apartinind aceluiasi brand si avand aceeasi eticheta. Produsele testate au fost supuse unor teste senzoriale in cadrul carora au fost evaluate culoarea, consistenta, mirosul, gustul si aspectul general.

Produsele selectate au fost, de asemenea, supuse unor analize de laborator. Spre exemplu, s-a analizat continutul de carne din produsele din carne, continutul de grasimi si proteine din lactate, continutul de cacao din ciocolata, proportia de solide din greutatea totala a anumitor categorii (cantitatea de branza din cutia de branza in zer, cantitatea de ceai din cutie etc), prezenta aditivilor alimentari (conservanti, indulcitori, coloranti). Nu in ultimul rand, analizele au vizat si diverse criterii ce tin de siguranta alimentara. Toate analizele au fost realizate in laboratoare acreditate ISO/IEC 17 025.

Concluziile slovacilor – la lactate au aparut cele mai mari diferente

In urma analizelor efectuate, concluzia institutiilor din Slovacia a fost ca exista “diferente majore” in cazul a patru produse lactate, doua tipuri de bauturi racoritoare, un produs din peste, un condiment, un desert si un tip de ceai. Altfel spus, din 22 de produse analizate, 10 erau diferite in magazinele din Slovacia fata de cele din alte state europene vestice, care nu au fost mentionate in document.

“Diferentele vizau compozitia, cum ar fi substituirea grasimilor animale cu grasimi de origine vegetala, utilizarea materialelor cu un procent mai mic de grasimi, continutul de carne mai mic, adaos de indulcitori in loc de zahar, inlocuirea  fructelor din compozitie cu arome de fructe si coloranti; calitatea componentelor ca de exemplu dimensiunea frunzelor (de ceai n.red); greutatea partii solide; continutul componentei solide din marinata, dar si culoarea, gustul si calitatea ambalajelor”, se arata in documentul prezentat de Slovacia si Ungaria.

Ce s-a intamplat in Ungaria

Potrivit documentului citat si Ungaria a procedat intr-un mod similar pentru a depista daca produsele din magazinele unguresti sunt identice cu cele din Vestul Europei, iar concluziile au fost similare cu cele din Slovacia. “Nu au fost depistate probleme de siguranta alimentara, dar exista diferente de calitate. In plus fata de concluziile autoritatilor din Slovacia, in Ungaria s-au descoperit produse realizate cu ingrediente de mai slaba calitate, in general mai ieftine”, se mai arata in documentul prezentat la Bruxelles.

“Rezultatele analizelor de mai sus arata ca fenomenul privind dublul standard de calitate a produselor exista. Garantarea calitatii produselor alimentare identice in cadrul pietei europene este o problema principala in demersul de a satisface asteptarile consumatorilor. Pe de alta parte, anumite practici in comertul cu produse alimentare merita atentia cuvenita. Prin urmare, Slovacia si Ungaria propun sa se deschida din nou discutia despre problemele ridicate in aceasta nota, si cere Comisiei sa ia in considerare masurile adecvate, inclusiv a legislatiei la nivelul UE”, concluzioneaza cele doua state membre.

In Romania, Ministerul Agriculturii din Romania a anuntat ca va face propria ancheta pe aceasta tema, institutiile implicate fiind Ministerul, care coordoneaza activitatea grupului de lucru, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor si Autoritatea pentru Protectia consumatorului (ANPC). 

Ministerul Agriculturii nu a raspuns solicitarilor pe aceasta tema. 

Sursa: Economica.net

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img