vineri, 29 martie, 2024

Prognoza meteo pe doua saptamani

Distribuie:

Publicat:

Probabilitatea de precipitatii va fi ridicata in toate regiunile tarii de miercuri pana vineri, la fel ca si in perioada 7-15 ianuarie, iar vremea va deveni geroasa spre finalul acestei saptamani, ajungand pana la o minima de minus 22 de grade, in Transilvania. Iata prognoza meteo pe doua saptamani publicata de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM).

In Banat, temperatura aerului va fi in scadere in prima parte a intervalului (2—15 ianuarie n.r.), apoi va creste usor, dar valorile termice se vor mentine, in general, sub normele specifice perioadei. Pe parcursul primei saptamani, maximele diurne vor scadea de la medii regionale de 6…7 grade, spre aproximativ – 6 grade in zilele de 6 si 7 ianuarie, iar minimele nocturne se vor situa, in medie, intre —9 si —3 grade, mai scazute in jurul datei de 7 ianuarie, cand se vor inregistra —14… -15 grade. In cea de-a doua saptamana, regimul termic se va mentine relativ constant, fiind caracterizat de medii ale valorilor maxime cuprinse intre —2 si 1 grad si ale celor minime situate intre —9 si —5 grade.

Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va fi ridicata in perioada 4-5 ianuarie si din nou dupa data de 7 ianuarie.

In ceea ce priveste Crisana, in perioada 6-7 ianuarie, vremea va fi deosebit de rece, geroasa indeosebi noaptea si dimineata.

Temperatura aerului, in scadere in prima parte a intervalului, apoi in crestere usoara si treptata, va avea valori sub cele climatologic specifice acestei perioade. In prima saptamana, vor fi maxime termice cuprinse intre—9 si—1 grad, mai ridicate in prima zi pana la 5…6 grade si minime intre—7 si—5 grade, mai scazute in intervalul 6 — 8 ianuarie, cand se vor inregistra valori medii de—17…-13 grade. In a doua saptamana a intervalului de prognoza nu vor fi variatii mari ale regimului termic, astfel incat mediile diurne se vor situa intre—3 si 1 grad, iar cele nocturne vor fi cuprinse intre de—10 si—5 grade.

Pobabilitatea de aparitie a precipitatiilor va fi ridicata in jurul datei de 4 ianuarie si, din nou, intre 7 si 15 ianuarie.

In Transilvania, regimul termic diurn va avea o tendinta generala de scadere in perioada 2-5 ianuarie, mai accentuata pe 6 si 7 ianuarie, cand vremea va deveni geroasa, cu temperaturi maxime situate, in medie, in jurul valorii de—10 grade.

Valorile nocturne vor creste in perioada 2-5 ianuarie, dar vor scadea accentuat pana in dimineata zilei de 7 ianuarie, cand se vor inregistra medii termice de aproximativ — 22 de grade. Apoi temperaturile vor marca o crestere, dar pe intreg intervalul de prognoza, vremea va fi cu mult mai rece decat in mod obisnuit in aceasta perioada. In a doua saptamana a intervalului, se vor inregistra medii termice situate intre—5 si—1 grad la valorile maxime diurne si intre—14 si—8 grade, in general, la cele minime nocturne. Probabilitate pentru precipitatii va fi ridicata in cea mai mare parte a intervalului, dar acestea se vor semnala pe arii mai extinse in jurul datei de 4 ianuarie si, din nou, intre 7 si 15 ianuarie.

In Maramures, vremea va fi cu mult mai rece decat in mod obisnuit in aceasta perioada din an, indeosebi dupa data de 5 ianuarie. Noptile si diminetile vor fi geroase in intervalul 6-12 ianuarie, iar cele mai scazute minime nocturne se vor inregistra pe 6, 7 si 8 ianuarie. Vremea se va mentine geroasa si in cursul zilelor de 6 si 7 ianuarie, cu valori termice la amiaza situate in jurul a—12 grade.

In medie, in prima saptamana, pana in data de 5 ianuarie vor fi maxime cuprinse intre—4 si 1 grad si minime intre—10 si—5 grade, apoi maxime cuprinse intre—12 si—6 grade si minime intre—21 si—15 grade. Regimul termic mediu din cea de-a doua saptamana a intervalului de prognoza va fi caracterizat de temperaturi diurne cuprinse intre—7 si—2 grade si nocturne intre—14 si—8 grade. Se vor semnala precipitatii in cea mai mare parte a intervalului de prognoza, dar probabilitatea ca acestea sa fie mai insemnate cantitativ si pe arii mai extinse va fi mai ridicata in perioada 4-5 ianuarie si, apoi, intre 7 si 14 ianuarie.

In Moldova, in primele trei zile ale intervalului, valorile termice vor apropiate de cele normale ale perioadei, cu medii ale maximelor cuprinse intre 2 si 5 grade si ale minimelor intre—7 si—5 grade.

Din 5 ianuarie vremea se va raci accentuat, astfel incat va deveni deosebit de rece in zilele de 6 si 7 ianuarie, cand vor fi maxime in medie intre—10 si—8 grade si chiar geroasa in timpul noptilor de 6, 7 si 8 ianuarie, cu minime ce se vor situa in medie intre—16 si—12 grade. Desi temperaturile vor creste usor incepand cu ziua de 8 ianuarie, pana la sfarsitul intervalului acestea se vor mentine sub mediile regionale, cu maxime inre—3 si—1 grad si minime intre—10 si—6 grade Celsius.

In perioada 4 — 7 ianuarie doar izolat si trecator pot aparea fulguieli, iar incepand cu 8 ianuarie, local si temporar va ninge slab.

Pana pe 5 ianuarie regimul termic va fi caracterizat de valori apropiate de mediile climatologice regionale, in Dobrogea, cu maxime cuprinse intre 3 si 5 grade si minime intre—4 si—1 grad.

Apoi, vremea se raci accentuat si va deveni deosebit de rece in zilele de 6 si 7 ianuarie cand se vor inregistra temperaturi diurne in medie in jurul a—8 grade si chiar geroasa in noptile de de 6, 7 si 8 ianuarie, cu minime medii intre—14 si—12 grade. Incepand cu ziua de 8 ianuarie, valorile termice vor creste din nou si pana la sfarsitul intervalului se vor mentine apropiate de cele normale. Astfel, maximele se vor situa in medie intre—2 si 2 grade, iar cele minime intre—6 si—2 grade Celsius. In intervalul 5 — 6 ianuarie pe arii restranse mici vor fi precipitatii slabe, iar incepand cu 8 ianuarie acestea se vor semnala local si temporar.

In Muntenia, in prima zi vremea va fi calda, cu temperaturi diurne in medie in jurul valorii de 8 grade, apoi pana pe 5 ianuarie, apropiata de normalul perioadei, cu maxime intre 4 si 6 grade. In schimb, in zilele de 6 si 7 ianuarie, regimul termic va fi caracterizat de valori medii in jurul a—6 grade, ce vor caracteriza o vreme deosebit de rece. Incepand cu ziua de 8 ianuarie, maximele vor creste din nou si, pana la sfarsitul intervalului, se vor mentine apropiate de cele normale pentru aceasta perioada si se vor situa intre 0 si 2 grade Celsius. Minimele termice vor fi cuprinse, in medie, intre—8 si—5 grade, exceptand noptile de 7 si 8 ianuarie, cand vor cobori spre—15…-14 grade.

In jurul datei de 5 ianuarie pe arii restranse vor fi precipitatii slabe, iar incepand cu data de 8 ianuarie acestea se vor semnala local si temporar.

In Oltenia, in prima zi vremea va fi calda, cu temperaturi diurne in medie in jurul valorii de 9 grade, apoi pana pe 5 ianuarie, apropiata de normalul perioadei, cu maxime intre 3 si 5 grade.

In schimb, in zilele de 6 si 7 ianuarie regimul termic va fi caracterizat de valori medii in jurul a—5 grade, ce vor caracteriza o vreme deosebit de rece. Incepand cu ziua de 8 ianuarie, maximele vor creste din nou si, pana la sfarsitul intervalului de prognoza, se vor mentine apropiate de cele normale, fiind cuprinse, in medie, intre—1 si 2 grade. Minimele termice se vor situa intre—8 si—3 grade, exceptand noptile de 7 si 8 ianuarie, cand vor cobori spre valoarea medie de—14 grade. In jurul datei de 5 ianuarie vor fi precipitatii slabe pe arii restranse, iar incepand cu 8 ianuarie, acestea se vor semnala la nivel local.

La munte, exceptand prima zi a intervalului de prognoza, cand se va inregistra o medie a temperaturilor diurne de aproximativ—1 grad, in restul intervalului regimul termic se va situa sub cel climatologic normal pentru aceasta perioada. Astfel, valorile maxime vor fi cuprinse intre—8 si—4 grade, iar in zilele de 6 si 7 ianuarie vor scadea spre—18…-16 grade. Noptile vor fi geroase, fiind caracterizate de minime termice cuprinse, in medie, intre—14 si—8 grade, iar pe 6, 7 si 8 ianuarie temperaturile nocturne vor cobori pana la valori medii situate intre de—21 si—16 grade.

Probabilitatea pentru precipitatii, predominant sub forma de ninsoare, va fi ridicata pe 4 si 5 ianuarie si, din nou, dupa data de 7 ianuarie. In restul intervalului doar pe arii restranse si trecator va ninge slab.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img