vineri, 29 martie, 2024

Prognoza meteo pentru perioada urmatoare

Distribuie:

Publicat:

Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a prezentat prognoza meteo, valabila in intervalul 19 octombrie – 1 noiembrie. In Moldova, in prima saptamana de prognoza vremea se va raci treptat, de la valori medii de 16 grade ziua si aproximativ 9 grade noaptea la inceputul intervalului, spre maxime diurne de 10 grade si minime nocturne de 3-4 grade, in jurul datei de 25 octombrie. In a doua saptamana, regimul termic nu va avea variatii importante, iar mediile termice vor fi comparabile cu mediile multianuale specifice perioadei, respectiv temperaturi diurne de 10-11 grade si nocturne de 3-4 grade. Probabilitatea pentru ploi pe arii mai extinse si local insemnate cantitativ va fi mai mare pe 20 octombrie, dupa care aproape in fiecare zi se vor semnala ploi slabe cantitativ sau burnite, dar numai trecator si izolat.

Banat – Intervalul va debuta cu o vreme mai calda decat ar fi normal pentru aceasta perioada a anului, dar, pe data de 20 octombrie, regimul termic va marca o scadere semnificativa, iar valorile de temperatura vor deveni apropiate de mediile multianuale ale perioadei, cu medii ale maximelor diurne ce se vor situa, pana la sfarsitul intervalului de prognoza, intre 13 si 15 grade. Minimele nocturne vor avea o evolutie similara, devenind apropiate de normele perioadei intre 21 octombrie si 1 noiembrie, cand vor avea valori medii de 5-6 grade. Probabilitatea pentru ploi pe arii extinse si izolat importante cantitativ va fi mai mare pe 19 si 20 octombrie si, din nou, in jurul datei de 27 octombrie. In rest, doar izolat si trecator va ploua slab.

Crisana – Dupa o prima zi calda, cu o medie a temperaturilor maxime de aproximativ 16 grade, vremea se va raci si regimul termic va deveni normal pentru ultima decada a lunii octombrie, cu valori diurne situate, in medie, intre 12 si 15 grade pe tot parcursul intervalului 20 octombrie – 1 noiembrie. Media temperaturilor minime va avea o evolutie similara si va marca o scadere, de la 8-10 grade in primele nopti, spre 4-5 grade dupa data de 21 octombrie, caracterizand un regim termic normal pentru aceasta perioada a anului. Probabilitatea pentru ploi se va mentine relativ ridicata in mare parte a intervalului de referinta, dar acestea vor fi in general slabe si se vor semnala pe arii restranse. Exceptie vor face zilele de 19, 20 si 27 octombrie, cand va ploua pe arii extinse si se vor cumula cantitati de apa mai importante.

Transilvania – Vremea va fi calda la inceputul intervalului de prognoza, cu medii ale maximelor diurne de 17 grade si ale minimelor nocturne de 7-9 grade. Apoi va avea loc un proces de racire, care va determina revenirea la un regim termic normal pentru ultima decada a lunii octombrie, astfel incat, in intervalul 21 octombrie – 1 noiembrie, temperaturile maxime se vor situa, in medie regionala, intre 10 si 12 grade. Mediile temperaturile minime, destul de ridicate in primele nopti, cand se vor inregistra valori de 7-9 grade, vor marca o scadere treptata, iar in intervalul 22 octombrie – 1 noiembrie se vor situa, in general, intre 1 si 3 grade, caracterizand un regim termic apropiat de normalul perioadei. Va ploua pe arii extinse si local mai important cantitativ pe 19 si 20 octombrie, dar probabilitatea pentru ploi slabe sau burnite se va mentine ridicata si in celelalte zile ale intervalului de prognoza.

Maramures – La inceputul intervalului va fi o vreme mai calda decat ar fi normal la aceasta data, cu medii ale temperaturii aerului de aproximativ 16 grade ziua si 7-9 grade noaptea. Pe 20 si 21 octombrie temperatura aerului va marca o scadere, iar in perioada 21 octombrie – 1 noiembrie, regimul termic va fi apropiat de cel normal pentru ultima decada a lunii octombrie. Astfel, maximele diurne se vor situa intre 11 si 13 grade, iar minimele nocturne se vor situa, in general, intre 2 si 4 grade, in medie regionala. Probabilitatea pentru ploi se va mentine relativ ridicata in mare parte a intervalului de prognoza, dar acestea vor fi in general slabe, exceptand zilele de 19 si 20 octombrie, cand va ploua pe arii extinse, iar local se vor cumula cantitati de apa mai importante.

Dobrogea – Primele zile vor fi caracterizate de o vreme mai calda decat in mod obisnuit in aceasta perioada a anului, cu temperaturi maxime de aproximativ 19 grade si minime de 12-13 grade, in medie regionala. Incepand din data de 21 octombrie, vremea se va raci, iar regimul termic va reveni la normal, urmand a se inregistra valori medii de 12-14 grade ziua si 6-8 grade noaptea, ce se vor mentine, cu mici variatii, pana spre sfarsitul celor doua saptamani de prognoza. Probabilitatea pentru ploi pe arii extinse si izolat mai importante cantitativ va fi mai ridicata intre 20 si 22 octombrie si, din nou, in jurul datei de 27 octombrie. In celelalte zile ale intervalului de prognoza doar izolat si trecator va ploua slab sau va burnita.

Muntenia – Intervalul de prognoza va debuta cu o vreme calda pentru aceasta perioada a anului, caracterizata prin medii ale temperaturilor diurne de aproximativ 20 de grade si valori nocturne situate in jurul a 10-11 grade. Treptat insa, regimul termic va marca o scadere, astfel incat, intre 22 octombrie si 1 noiembrie, va fi caracterizat de temperaturi maxime de 13-14 grade si minime de 4-6 grade, valori apropiate de normele specifice ultimei decade a lunii octombrie. Ploi slabe cantitativ sau burnite se vor semnala, izolat si trecator, aproape in fiecare zi a intervalului de prognoza si doar intre 19 si 21 octombrie va creste probabilitatea pentru cumularea unor cantitati de apa mai insemnate.
 
Oltenia – Intervalul va debuta cu o vreme mai calda decat in mod obisnuit in aceasta perioada din an, atat la valorile maxime, ce vor fi, in medie regionala, de 16-18 grade, dar si a minimelor care se vor situa in jurul unei medii de 6-7 grade. Apoi, temperaturile vor scadea usor si treptat, astfel incat intre 21 si 25 octombrie se vor intregistra maxime diurne de 14-15 grade si minime nocturne de 5-6 grade. In a doua saptamana de prognoza regimul termic se va mentine relativ constant, caracterizat fiind de valori apropiate de normele perioadei, respectiv temperaturi diurne de 12-13 grade si minime nocturne de 4-5 grade. Probabilitatea pentru ploi pe arii extinse va fi mai ridicata pe 19, 20 si, posibil, 27 octombrie, iar in celelalte zile ale intervalului de prognoza numai izolat si trecator va ploua slab sau va burnita.

La munte – In primele zile vremea va fi caracterizata de o vreme mai calda decat in mod obisnuit la aceasta data, cu maxime termice, in medie, de 8-10 grade si minime de 3-5 grade. Dar ulterior vremea se va raci, iar regimul termic va deveni apropiat de cel normal pentru ultima decada a lunii octombrie, caracterizat prin temperaturi diurne de 5-6 grade si minime nocturne situate in jurul pragului de inghet, respectiv situate intre -2 si 0 grade. Se vor semnala precipitatii, predominant ploi, in aproape fiecare zi a intervalului de prognoza, insa acestea vor fi in general slabe cantitativ si pe arii restranse. Exceptie vor face zilele de 19 si 20 octombrie, cand ploile se vor semnala pe arii extinse si izolat se vor cumula cantitati de apa mai importante.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img