marți, 16 aprilie, 2024

Programul Erasmus ar putea fi interzis pentru studentii romani. Comisia Europeana va decide

Distribuie:

Publicat:

Studentii romani ar putea ramane fara posibilitatea de pleca cu burse Erasmus la studii in strainatate. Acesta lucru dupa ce Comisia Europeana ia in calcul mai multe sanctiuni pentru tarile care incalca principiile statului de drept, printre care limitarea sau chiar interzicerea accesului studentilor din aceste state la programele Erasmus, Romania fiind printre cei vizati, conform g4media.

Varianta finala privind sanctiunile aplicate de Bruxelles ar urma sa fie stabilita pana pe 2 mai, atunci cand va fi prezentat bugetul Uniunii Europene pentru urmatorii 7 ani.

Romania, alaturi de Ungaria si Polonia, se afla pe lista tarilor ce ar urma sa fie sanctionate pentru incalcari ale statului de drept, conform surse diplomatice europene.

Programul Erasmus, unul dintre cele mai succes derulate de Uniunea Europeana, este la mare cautare in randul studentilor romani care aplica pentru astfel de burse pentru a putea sa isi faca studii peste granite.  Acesta a dus la vizite de studiu facute de peste 3 milioane de studenti europeni in alte tari.

Reamintim ca Executivul european discuta mai multe optiuni prin care sa introduca un mecanism de sanctionare a statelor membre care incalca statul de drept si independenta justitiei. Mecanismul va trebui aprobat apoi in alte formate ale UE inainte de a intra in vigoare.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img