joi, 28 martie, 2024

Propunerile legislative de modificare a regimului incompatibilitatilor prevazut de Legea nr. 176/2010, adoptate tacit de catre Camera Deputatilor

Distribuie:

Publicat:

Agentia Nationala de Integritate reitereaza faptul ca cele doua propuneri legislative de modificare a art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/2010 (http://goo.gl/LBoQCV,http://goo.gl/92cfyD) urmaresc eliminarea sanctiunilor ce decurg din incalcarea regimului conflictelor de interese si al incompatibilitatilor in asa fel incat persoana in cauza sa nu mai poata ocupa aceeasi functie eligibila care a generat starea de incompatibilitate ori conflictul de interese, dar sa poata ocupa orice alta functie aleasa ori numita.

De asemenea, prin aceste propuneri se instituie posibilitatea rotirii in functiile publice in conditiile in care sunt incompatibili sau in conflict de interese. Spre exemplu, un primar care a incalcat regimul conflictelor de interese sau al incompatibilitatilor, in exercitarea mandatului de ales local, ar putea candida pentru un mandat de membru al Parlamentului.

Mai mult, adoptarea acestor amendamente, in conditiile in care anul viitor urmeaza sa fie organizate alegeri locale si parlamentare, va da posibilitatea persoanelor incompatibile sau aflate in conflict de interese sa ocupe functii sau demnitati publice, cu toate ca in cazul acestora opereaza interdictia de trei ani (https://goo.gl/GRrHgi).

Mentionam faptul ca cele doua propuneri de amendare a cadrului legislativ contravin Deciziei Curtii Constitutionale nr. 418/2014, „a accepta interpretarea conform careia unei persoane constatate a fi in stare de incompatibilitate sau conflict de interese ii este interzis sa mai ocupe doar functia care a generat starea de incompatibilitate sau conflictul de interese, putand, in schimb ocupa orice alta functie eligibila, ar pune, practic, la indemana categoriilor de persoane vizate de Legea 176/2010 un procedeu extrem de simplu de eludare a legii si aplicabilitatii sanctiunilor instituite de aceasta, aspect de neconceput intr-un stat de drept”.

In alta ordine de idei, Agentia Nationala de Integritate solicita institutiilor abilitate clarificarea elementelor care tin de procedura de adoptare intr-o maniera transparenta a celor doua propuneri legislative avand in vedere informatiile contradictorii cu privire la termenele constitutionale de adoptare tacita.

Cele patru puncte de vedere transmise de ANI institutiilor relevante cu privire la propunerile legislative de modificare a art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/2010 pot fi consultate pe pagina de Internet a Agentiei, la sectiunea „PUNCTE DE VEDERE LEGISLATIE”  (https://goo.gl/RQ6iWb, https://goo.gl/665h39, https://goo.gl/LXJ8TY, https://goo.gl/N3Q954).

 
AGENTIA NATIONALA DE INTEGRITATE,

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img