joi, 25 aprilie, 2024

Rabla 2018: masini electrice mai ieftine cu bani de la stat in Rabla plus

Distribuie:

Publicat:

Rabla 2018 e si pentru masini electrice. Poate preturile ti se par cam mari in Romania, dar prin bani de la Rabla plus gasesti cateva ceva de luat.

Fie ca esti ecologist, fie ca nu, viitorul va fi mai electric. Ca sa te pregatesti pentru el, poti incepe de acum. Din fericire, ai parte si de suportul statutului ca automobilele electrice sa nu ti se mai para atat de scumpe.

Cifrele la nivel global arata ca sub 10% din automobilele care se vand sunt masini electrice. Inca nu putem vorbi de-o explozie a popularitatii sau vanzarilor, dar cert e ca moda asta incepe sa fie luata mai in serios. Totodata, daca vrei sa cumperi in Romania, ai programul Rabla plus ca sa iei la pret mai mic. Ca idee, la nivel mondial, cel mai popular model e BMW i3. Il gasesti si la noi.

Firesc, pentru ca e vorba de masini electrice, ai nevoie de priza de incarcare. Romania sta prost, Bucuresti sta ceva mai bine. Ai peste 150 de puncte de incarcare in Capitala si, pana in 2020, situatia se va schimba destul de mult. Sigur, cresterea va fi in functie de vanzarile masinilor. Din fericire, daca alegi o masina electrica, ai cum sa afli unde sunt statii de incarcare, cum ar fi aceasta harta.

Ce masini electrice poti cumpara in Romania prin Rabla plus
Rabla plus a debutat pe 26 martie si se va desfasura pana pe 28 septembrie 2018. E un program gandit pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera in transporturi. Astfel, Rabla plus incurajeaza si promoveaza ideea de a folosi vehicule electrice sau hibrid. Am ales insa doar masini electrice, ca cele hibrid nu mai sunt deloc o surpriza sau o incantare

La Rabla plus primesti un ecotichet de 45.000 de lei, dar nu mai mult de 50% din pretul de comercializare, pentru cumpararea unui autovehicul nou 100% electric. Sau ecotichet de 20.000 de lei, dar nu mai mult de 50% din pretul de comercializare, pentru cumpararea unui autovehicul nou electric hibrid cu sursa de alimentare externa.

Aceasta reducere e scazuta direct din pretul de achizitie al masinii electrice noi. Banii din Rabla plus nu ajung efectiv in mainile solicitantilor.

Ca masini, poti incerca direct sa te orientezi catre un BMW i3 sau un Renault Zoe. Cel din urma este folosit si de Uber in flota sa de masini electrice. Altfel, poti consulta lista de mai jos.

BMW i3 – pret aproximativ: 35.000 de euro

Renault Zoe – pret aproximativ: 31.000 de euro

VW e-Golf – pret aproximativ: peste 37.000 de euro

Nissan Leaf – pret aproximativ: 30.000 de euro

Volkswagen e-up! – pret aproximativ: peste 25.000 de euro

Smart ForTwo ED – pret aproximativ: peste 22.000 de euro

Nissan e-NV200 Combi – pret aproximativ: peste 42.000 de euro

Daca nu vrei masina electrica, ai Rabla 2018
Pentru Rabla 2018 – programul clasic – prima de casare a ramas la 6.500 de lei. Aceasta e acordata in functie de cantitatea de emisii de CO2/kilometru produsa de motorul masinii noi. In 2018, prima va fi acordata pentru automobilele noi al caror motor genereaza maximum 130 g CO2/km.

Acest program a pornit pe 15 martie si se desfasoara pana pe 28 septembrie. Programul Rabla 2018 are un fond total de 253 de milioane de lei. Exista aproximativ 20.000 de vouchere pentru Rabla clasic si fondul este de circa 133 de milioane de lei.

Rabla 2018 prevede si un ecobonus de 1.000 de lei. Esti eligibil doar daca masina noua are un motor care genereaza maximum 98 g CO2/km in regim de functionare mixt. Un ecobonus de 1.700 de lei va fi acordat pentru masini cu motor hibrid – un moment bun sa iei in calcul chiar o masina electrica.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img