joi, 18 aprilie, 2024

Rasturnare de situatie in cazul procurorului Emilian Eva. Anuntul facut de DNA

Distribuie:

Publicat:

Directia Nationala Anticoruptie sustine ca procurorul Emilian Eva, cu exceptia dosarului in care a fost arestat preventiv, nu are si nu a avut calitate de invinuit, suspect sau inculpat in vreo alta cauza aflata in instrumentare DNA.

“Cu exceptia dosarului penal mediatizat prin comunicatele din 1154/VIII/3 din 26 iunie 2015 si 1248/VIII/3 din 9 iulie 2015, dosar in care procurorul Emilian Eva are calitate de inculpat, acesta nu are si nu a avut calitate de invinuit, suspect sau inculpat in vreo alta cauza aflata in instrumentare si/sau solutionata de Directia Nationala Anticoruptie. La data de 6 august 2015, un post de televiziune a transmis informatia nereala potrivit careia procurorul Emilian Eva a fost anchetat pentru coruptie in legatura cu deturnarea unui credit de la BCR Botosani, inca din 2005 la DNA — Structura Centrala, iar in anul 2007 ancheta in ceea ce il priveste a fost oprita. In opinia realizatorilor emisiunii, aceasta imprejurare ar fi determinat santajarea procurorului Emilian Eva de catre conducerea Directiei Nationale Anticoruptie care l-ar fi influentat in luarea unor decizii in doua dosare referitoare la familia Voiculescu, solutionate de procuror cu trimitere in judecata, in anul 2008”, arata, luni, DNA..

DNA mai precizeaza ca, desi ca urmare a verificarii veridicitatii informatiei Biroul de Informare si Relatii Publice a solicitat postului de televiziune, la 7 august, sa rectifice informatia si sa prezinte punctul de vedere al institutiei, datele nereale au fost preluate si in alte emisiuni ale postului de televiziune respectiv, precum si de alte platforme informative online.

Emilian Eva a devenit cunoscut dupa ce a instrumentat dosarul privatizarii ICA, in care Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani inchisoare.

Initial, procurorul a fost pus sub acuzare, sub control judiciar, pentru ca a tranzactionat peste 200 de picturi, cu o valoare de piata de aproximativ 300.000 de euro, desi calitatea de magistrat este incompatibila cu efectuarea actelor de comert.

DNA a decis insa sa il retina pe Emilian Eva pentru savarsirea unor noi infractiuni, respectiv luare de mita, spalare de bani, efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia in scopul obtinerii pentru sine de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, fals in declaratii.

Potrivit DNA, in cursul lunilor mai — iunie 2014, perioada in care o ruda a sa se afla internata in spital, Emilian Eva i-a solicitat unui medic sa depuna toate diligentele profesionale “ca sa fie bine pentru toata lumea”, in sensul de a-i acorda tratamentul de specialitate persoanei internate.

Ulterior acestei solicitari, in 16 iunie 2014, Emilian Eva a dispus printr-o ordonanta clasarea unei cauze penale, respectiv renuntarea la urmarirea penala fata de medicul respectiv, cercetat sub aspectul savarsirii infractiunilor de luare de mita, inselaciune, purtare abuziva, fals intelectual, uz de fals.

Solutia a fost dispusa la un interval de patru zile de la data repartizarii dosarului respectiv procurorului Emilian Eva.

Dupa solutionarea favorabila a acestei cauze, in intervalul august 2014 — martie 2015, Emilian Eva a pretins si primit de la medicul respectiv diverse bunuri si foloase necuvenite drept contraprestatie pentru solutia favorabila adoptata.

Astfel, in perioada august 2014 — martie 2015, medicul i-a furnizat lui Emilian Eva un numar de 57 de tablouri, ulterior acesta din urma intermediind tranzactionarea lor catre o persoana, in schimbul unui comision de 16.000 de euro.

In acelasi context, in februarie 2015, pretextand ca trebuie sa restituie suma de 20.000 de euro luata cu imprumut de la un om de afaceri, pentru a achizitiona tablouri si a le revinde, Emilian Eva a pretins si primit de la acelasi medic cinci tablouri ale unor pictori cunoscuti pe care a sustinut ca urma sa le remita omului de afaceri.

In fapt, Emilian Eva a revandut aceste tablouri sau le-a pastrat, fara a restitui suma de 20.000 de euro omului de afaceri.

In acelasi interval, Emilian Eva a pretins si primit de la medicul respectiv un tablou, la un pret subevaluat, pentru care a platit suma de 1.000 de lei, in loc de 2.000 de lei, cat era valoarea de piata.

Ulterior, Emilian Eva a pretins si primit de la aceeasi persoana, cu titlu gratuit, inca doua tablouri.
In intervalul august 2014 — iunie 2015, Emilian Eva a tranzactionat sau a intermediat tranzactionarea unui numar de peste 200 de picturi, cu o valoare de piata de aproximativ 300.000 de euro, desi calitatea de magistrat este incompatibila cu efectuarea actelor de comert.

Pe 13 iulie, Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat suspendarea din functie a lui Emilian Eva, ca urmare a dispunerii fata de acesta a masurii arestarii preventive.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img