joi, 28 martie, 2024

Recep Tayyip Erdogan: NATO ar trebui sa sprijine Turcia in conflictul cu militantii kurzi din Siria

Distribuie:

Publicat:

Aliații NATO ar trebui să sprijine Turcia în conflictul cu militanții kurzi din Siria după ce Ankara a sprijinit planul alianței pentru apărarea Poloniei și a statelor baltice, a declarat joi preeședintele turc Recep Tayyip Erdogan, citat de postul NTV, potrivit Reuters, scrie Mediafax.

Înainte de summitul NATO de la Londra, Turcia a înfuriat celelalte state membre ale alianței, spunând că va bloca planul de apărare până când acestea vor declara miliția kurdă YPG, împotriva căreia Ankara a declanșat în urmă cu două luni o operațiune militară, drept organizație teroristă.

Într-o declarație dată jurnaliștilor la Londra, Erdogan a afirmat că Turcia a renunțat la obiecțiile privind planul de apărare a țărilor baltice după ce secretarul general al NATO Jens Stoltenberg și liderii Franței Germaniei și Poloniei au cerut sprijinul Turciei.

”Ei ne-au căutat și ne-au cerut sprijinul pentru acest lucru. După ce am discutat cu colegii mei, am spus da la asta, dar nu trebuie să ne abandonați în lupta țmpotriva terorismului”, a declarat Erdogan, citat de postul NTV.

Turcia a anunțat că dorința ei de a înființa o ”zonă de securitate” în nord-estul Siriei după curățarea regiunii de militanții YPG, și a declarat că refugiații sirieni ar putea fi mutați acolo.

De asemenea, Erdogan le-a cerut aliaților din NATO să aloce fonduri pentru planul său, care a fost discutat cu cancelarul german Angela Merkel, președintele francez Emmanuel Macron și premierul britanic Boris Johnson în cadrul summitului de la Londra.

Erdogan a anunțat că doar o singură țară, dar nu a spus care, și-a afirmat sptijinul pentru planul său. El a declarat că cei patru lideri au stabilit să se întâlnească din mou la Istanbul în luna februarie, iar asemenea reuniuni să aibă loc anual.

Stoltenberg a declarat după summit că nu s-a discutat despre definirea milițiilor YPG.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img