sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Recolta de porumb boabe a Romaniei a depasit 14,5 milioane de tone in 2017; medie de aproape 6 tone la hectar

Distribuie:

Publicat:

Recolta de porumb boabe a Romaniei a depasit 14,5 milioane de tone in acest an, productia medie obtinuta fiind de aproape 6 tone la hectar, a declarat vineri, pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea.

"Mai sunt inca suprafete de recoltat in zona Transilvaniei, insa productia medie la porumb nu va putea fi influentata. Este cea mai mare obtinuta vreodata: 5.800 de kilograme la hectar, aproape 6 tone, si sigur ca va fi si cea mai mare productie totala de porumb boabe a Romaniei", a precizat ministrul Agriculturii.

Potrivit datelor statistice publicate pe site-ul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), productia totala de porumb boabe s-a majorat in acest an cu aproape 45%, comparativ cu anul 2016, in conditiile in care anul trecut recolta de porumb a fost putin peste 10 milioane de tone, la o medie de 4 tone la hectar, iar fata de productia record din 2014, de 11,3 milioane de tone, este cu 28% mai mare. In 2014, randamentul a fost de 4,48 tone/ha.

In 2015, Romania a raportat o productie totala de porumb boabe de 8,87 milioane de tone si o medie de 3,5 tone la hectar.

In ultimii 10 ani, suprafata cultivata cu porumb s-a situat intre 2,3 si 2,7 milioane de hectare, cu un singur an — 2010 — in care suprafata nu a depasit 2,1 milioane hectare la nivel national.

Necesarul intern al Romaniei de porumb boabe se ridica la 4,5 milioane de tone, ceea ce ofera posibilitati semnificative de export, acesta fiind de altfel unul din produsele aflate in topul schimburilor comerciale ale Romaniei cu produse agroalimentare, dupa grau. Numai in primele 8 luni din acest an a fost exportata in tarile intra si extracomunitare o cantitate de 1,426 de milioane de tone de porumb pentru care s-au incasat 338,2 milioane de euro.

Cu toate acestea, ministrul Agriculturii a sustinut de nenumarate ori in spatiul public ca este nevoie de "zootehnizarea Romaniei", pentru a folosi porumbul obtinut in hrana animalelor si, astfel, sa se reduca exporturile de materie prima si sa creasca produsele procesate, cu valoare adaugata.

"Nu este posibil ca in Romania, tara cu cea mai mare suprafata de porumb cultivata din UE sa aiba ca incarcatura la porumb pe hectar nici doi porci grasi. Ce calcul economic ai putea sa faci in momentul in care faci o astfel de incarcatura pe unitatea de suprafata la aceasta specie, in conditiile in care suntem tributari atat in analiza balantei comerciale pentru ca importam foarte mult, in jur de 50% din consumul intern (carne de porc n.r.) si exportam porumb cu eforturi extraordinare si la preturi foarte mici? De aceea conceptul nostru in acest domeniu este zootehnizarea agriculturii tarii romanesti", spunea ministrul Agriculturii, la finele lunii mai, la o conferinta organizata de LAPAR.

Potrivit ministrului Agriculturii, Romania a inregistrat in acest an recorduri istorice la noua culturi agricole, anul 2017 fiind "unul exceptional, fara precedent, cu productii istorice pe care Romania nu le-a mai realizat pana in prezent", la grau, rapita, mazare, orz, orzoiaca si floarea soarelui.

Cu productia de porumb obtinuta in acest an, Romania ar putea fi cel mai mare producator din Uniunea Europeana, dupa ce a ocupat in ultimii ani prima pozitie doar la suprafata cultivata si locul doi, dupa Franta, la productia realizata.

Conform datelor Institutului National de Statistica, in 2016, Romania a fost cel mai mare producator de floarea-soarelui din Uniunea Europeana si pe locul 5 la productia de grau, insa anul acesta ar putea ocupa primul loc in Europa cu doua productii, cu cea de porumb — 14,5 milioane de tone — si cu cea de floarea-soarelui, unde recordul este de 3,167 milioane de tone.

In Romania, cerealele ocupa 60% din suprafata tarii.

Datele publicate, joi, de Eurostat arata ca statele membre ale Uniunii Europene au produs, in anul 2016, o cantitate de 301,8 milioane de tone de cereale (inclusiv orez), 21,76 milioane de tone provenind din Romania, care a fost depasita de Franta, cu 54,2 milioane de tone de cereale, Germania, cu 45,4 milioane de tone, Polonia, cu 29,8 milioane de tone, Spania, cu 24,1 milioane de tone, si Marea Britanie, cu 21,9 milioane de tone.

Aceleasi date arata ca Romania a devansat in 2016 Italia, care a avut o productie de cereale de 18,2 milioane de tone, si Ungaria, cu 16,6 milioane de tone.

Romania face parte dintre cele cateva state membre UE in care productia de cereale a crescut in 2016, comparativ cu 2015, de la 19,33 milioane de tone pana la 21,76 milioane de tone.

Eurostat subliniaza ca productia de cereale este puternic influentata de conditiile meteo, iar 2016 pare sa fi fost un an mai favorabil pentru statele membre din Europa Centrala si din sudul Europei si mai putin favorabil pentru statele din zona nordica a continentului.

In 2016, Romania a fost a opta putere agricola a Uniunea Europeana, cu 15,4 miliarde de euro sau 4% din totalul UE. Valoarea productiei agricole a crescut usor in tara noastra, cu 0,9%, in 2016 comparativ cu 2015, in principal ca urmare a unei cresteri cu 4,7% a valorii serviciilor agricole, in timp ce valoarea productiei animale a scazut cu 5%, iar cea a culturilor agricole a urcat cu 3,6%.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img