joi, 28 martie, 2024

Regele Belgiei lanseaza un ATAC FARA PRECEDENT la adresa Londrei si a lui Donald Trump

Distribuie:

Publicat:

Regele Filip al Belgiei a deplans faptul ca Marea Britanie, prin Brexit, si SUA, dupa alegerea lui Donald Trump, ‘par sa inverseze cursul istoriei’, prin decizia lor de a se ‘inchide in sine’, informeaza AFP.

“Anul 2016 va ramane marcat prin decizia celor doua mari tari prietene de a se inchide in sine’, a declarat intr-un discurs in fata corpurilor institutionale monarhul belgian, al carui rol este cu precadere protocolar si ale carui luari publice de pozitie sunt validate de guvern, scrie agerpres.ro.

‘Aceasta noua atitudine pare sa vrea sa inverseze cursul istoriei si pune capat traditiei de deschidere si de generozitate, adeziunii lor la un vis si un angajament comune”, a mai spus el in fata principalelor autoritati ale regatului.

“Aceste doua tari sunt lideri mondiali, faruri ale democratiei si libertatii’, a amintit regele Filip al Belgiei, fara a le numi in mod concret, dar fara a lasa vreun dubiu in ceea ce priveste identitatea acestor tari.

“Ele au fost fondatoare ale ordinii mondiale asa cum o cunoastem astazi. Ele au ajutat la construirea si reconstruirea Europei, in special prin angajamentele lor curajoase in timpul conflictelor armate care au sfasiat-o’, a subliniat el.

Belgia a primit sprijin militar din partea SUA si al Marii Britanii in timpul celor doua razboaie mondiale si a putut beneficia de un ajutor economic masiv, in mod concret prin Planul Marshall.

In plan mai general, regele Filip al Belgiei a estimat ca ‘cei care incearca sa ascunda adevarul sau sa provoace dezbinare in societatea noastra pun democratia in pericol, pentru ca aceasta se bazeaza pe valori fundamentale: simtul adevarului, respectul si moderatia’. Suveranul belgian, a carui tara este unul dintre cele sase state fondatoare ale UE, a pledat pentru o relansare a constructiei europene.

“Sa continuam sa construim o Europa care sa le permita identitatilor noastre nationale sa se intareasca prin colaborare, mai degraba decat sa se slabeasca reciproc prin confruntare. Inregistrand progrese concrete, mai ales in domeniile securitatii si imigratiei. Explicand functionarea Europei si sensul istoriei sale”, a pledat el.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img