marți, 19 martie, 2024

Regenerarea ficatului. 6 substante care repara celulele hepatice

Distribuie:

Publicat:

Ficatul este organul care primeste cele mai multe atacuri din partea substantelor agresive care patrund in organism odata cu mancarea sau medicamentele, dar este supus si agresiunilor produse de rezultatele metabolismului normal sau patologic.

El are si rolul de a detoxifia organismul de diferiti agresori chimici iar prin aceasta celulele hepatice pot fi distruse sau tesutul hepatic poate suferi degenerari grase sau fibrozante. Pe de alta parte, ficatul este organul care se poate regenera semnificativ. Iata cateva substante care repara celulel hepatice:

1. Silimarina
Este un complex de flavone extras din armurariu. Acestea au rolul de a proteja si de a reface membrana hepatocitului (celule hepatice), iar unul din componentele silimarinei, silibina, stimuleaza eliminarea toxinelor din celulele hepatice si de depunere a grasimilor in ficat.

Silimarina stimuleaza refacerea celulelor in zonele distruse din ficat si creste productia interna de antioxidanti reducand efectele distructive determinate de radicalii liberi.

Silimarina se gaseste in farmacii si magazine naturiste sub forma de pulberi si capsule. Poate fi administrata si sub forma de ceai din pulbere de seminte de armurariu, obtinut din 250 ml apa clocotita in care pune doar o lingurita de seminte proaspat macinate. Se acopera pentru 10 minute, dupa care se strecoara. Se bea doua cani pe zi. Cura cu acest ceai dureaza 15-20 zile, apoi se va face o pauza de 15 zile si se poate relua.

2. Acidul alpha lipoic
Are rol de antioxidant complex, reface structurile nervoase deteriorate (inclusiv din zona hepatica) si reface vasele de sange foarte mici necesare in repararea celulelor distruse ale ficatului. Acidul alpha lipoic are si rol antitoxic, reusind sa trateze afectiunile determinate de abuzul de medicamente. In asociere cu silimarina da rezultate foarte bune.

3. Glicirizina
Este un compus gasit in lemnul dulce si care este si un puternic agent antiviral impotriva sindromului acut respirator sever (SARS). Studiile au arata ca stimuleaza regenerarea masei si functiilor hepatice in modelul animal de hepatectomie (extirpare a ficatului).

4. Clorofila
Consumul regulat de bauturi tonice pe baza de plante verzi: ceai verdeauturi tonice pe baza de plante verzi: papadie, urzici, ceai verde este de mare ajutor pentru ficat. Clorofila continuta de plante oxigeneaza sangele si va poate proteja de agentii cancerigeni, intareste celulele, detoxifica ficatul si neutralizeaza elementele poluante.

5. Carvacrol
Este un ulei volatil intalnit in plante precum oregano – cantitate mare, cimbru – care reduce semnificativ activitatea virala in 15 minute de la expunere. De asemenea, studiile au aratat ca sporeste capacitatea de regenerare a ficatului. Se recomanda utilizarea unui ulei esential de oregano cu o concentratie de 60-75% carvacrol.

6. Curcumina
Potrivit unui studiu thailandez, curcumina, polifenolul din curcuma poate repara si regenera tesuturile hepatice la sobolanii cu diabet zaharat.

Cercetatorii de la Universitatea Srinakharinwirot din Bangkok au administrat curcumina la sobolanii cu diabet zaharat. Curcumina a fost in masura sa declanseze o inversare semnificativa a conditiei. “Fascinant, vasele mici din ficat in grupul tratat cu turmeric (curcumina), au dezvoltat caracteristici de regenerare si reparare pana la un stadiu sanatos si normal”, se arata in studiul publicat in Jurnalul Asociatiei Medicale din Thailanda.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img